Menü Bezárás

Amerikai választások, Brexit, Kárpát-medencei körkép – Megjelent a Bécsi Napló 2021. január–februári száma

Negyvenkettedik éve jelenik meg a Bécsi Napló, az egész világ magyarságához szóló kéthavi újság. Legújabb, januári–februári száma is csupa érdekes írást kínál olvasóinak.

Az első oldalon az amerikai elnökválasztás eredményét, a Donald Trump kormányzás látleletét, illetve az új elnök, Joe Biden terveit tárgyalja a két cikk szerzője, Bika Julianna és Martos Péter. Kató Zoltán a vitakultúra történetét és visszásságait írja le, T. Kovács Péter pedig a Brexit következményeit járja körül Magyarországra és az Európai Unió országaira nézve.

A 2. oldalon interjút közölnek Hausmann-Farkas Erzsébettel az osztrák rádióban és televízióban látható, hallható magyar adásokról. Deák Ernő főszerkesztő A Bécsi Napló az európai szellemiségű magyarságért című előadásának szövege A magyarság megtartó ereje elnevezésű konferenciára készült, és ebben részletezi mindazokat a kihívásokat és megpróbáltatásokat, amelyek közepette is igyekszik a lap tényszerűen tájékoztatni az ausztriai, a Kárpát-medencei és a világban szétszórtan élő magyarokat.

Fetes Kata a Globsec csúcstalálkozó jelentését foglalja össze írásában, különös tekintettel Kelet-Közép-Európa várható fejlődésére, a jövő gazdaságának kibontakozására. Külön kihangsúlyozza a konferencia nagyon időszerű megállapítását, amely szerint éppen a világjárvány mutatta meg, hogy a fejlődés, a növekedés érdekében a gazdaságnak, az egészségügynek, a szociális szférának együtt kell működnie. A Nemzetközi sajtószemle ezúttal is a világ legérdekesebb történéseiből szemezgetett az olvasók számára. A farsangra való tekintettel pedig néhány vicc is bekerült a lapba.

Ugyancsak figyelemre méltó történelmi összefoglaló Ujváry Gábor Nyugat-Magyarországtól Burgenlandig című írása, amelyben végigveszi, miként veszítette el Magyarország a nyugati területeit, miként alakult meg Burgenland. Ehhez kapcsolódik Horváth Sándor írása A trianoni döntés emberarcú hatásai Vas megyében címmel, amelyben a trianoni döntés emberi vonatkozásait taglalja, felelevenítve emberi sorsokat, visszás helyzeteket, megmosolyogtató történéseket. Az írás a következő lapszámban folytatódik.

Nagymihály Zoltán a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos vakcináció alakulását foglalja össze. Varga Gabriella beszámol a Magyarság Háza tízéves évfordulója kapcsán annak tevékenységéről, az elmúlt tíz év eredményeiről. Csáky Pál terjedelmes írásában részletezi a felvidéki politikai élet elmúlt harminc évének legfontosabb hozadékait, de kiemelve az elmúlt időszak problémás eseteit is, amelyek jelenleg leginkább foglalkoztatják Szlovákia lakosságát.

Vincze Loránt A Minority SafePack elutasításával Európa veszített című írásában kifejti a kisebbségvédelem és a kisebbségek fejlődése érdekében tett törekvéseket, nehezményezve, hogy az Európai Unió elutasította, hogy jogalkotást kezdeményezzen az európai kisebbségek érdekében. A Kárpát-medencei tudósítók a Kárpátalján, Vajdaságban és Romániában élő magyar kisebbség aktuális létkérdéseit mutatják be. A erdélyi munkatársak az RMDSZ-nek a román kormányban betöltött szerepével, az erdélyi magyarság érdekében kifejtendő erőfeszítésekkel, illetve a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézetnek az erdélyi magyarságra vonatkozó felmérése eredményeivel foglalkozik.

Búcsúznak a közelmúltban elhunyt Németh István egyetemi tanártól, továbbá Szente Imre Svédországban élt költőtől, és köszöntik a hetvenéves Molnár Ottó prelátust, valamint a 75 éves Marossy Endre hadtörténészt.

Felhívják a figyelmet a Kecskeméten látható Sisiről nyílt kiállításra, Báthory Erzsébet vérgrófnőnek az irodalmi művekben való megjelenésére és Kató Zoltán Óraátállítás című nemrég megjelent könyvére.

A Bécsi Napló legújabb számának lapjain a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállított Seuso-kincsekről készült képekben gyönyörködhetünk.

Két érdekes írás zárja a lapot, az egyik Petőfi Sándor fia, Zoltán rövidke életútját mutatja be, a másikban Demény Péter erdélyi író, költő, irodalmár vall munkájáról, műfordítói tevékenységéről.

A Bécsi Napló korábbi kiadásai a világhálón a www.becsinaplo.eu oldalon is megtalálhatók.

Benyák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.