Menü Bezárás

KÁMME-esték: Józsa Judit virtuális tárlatvezetését láthatjuk november 24-én

A Kolozsvár környéki Válaszúton működő Kallós Zoltán Alapítvány meghívottjaként november 24-én, kedden 18 órakor Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész virtuális tárlatvezetést tart a nemrég indult KÁMME-esték sorozat második online programjában. Az est mottója: „Magyarrá csak a szív tesz és a lélek”. IDE KATTINTVA lehet majd megtekinteni.

Józsa Judit a Magyar család című alkotásával. Vogt Gergely felvétele

Virtuális KÁMME-esték

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) Alapítványa, a KÁMME Alapítvány (Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány) jelenleg is zajló projektjének fontos törekvése, hogy a nemzeti keresztény értékek felfedezése, megismertetése, megtartása szándékával előadásokat szervezzen. A koronavírus teremtette helyzet lehetetlenné tette, hogy az előadók – eredeti szándékunk szerint – meglátogassák a határon túli partnerszervezeteket és ott a tervezett események személyes találkozások során valósuljanak meg, így a programok lebonyolítása az online térbe került. A világhálón kezdődött meg tehát a KÁMME-esték című rendezvénysorozat, amelynek előadásain egy-egy partner virtuális házigazdaként működik közre. Az első KAMME-estén, 2020. október 13-án Osztie Zoltán, a Budapest Belvárosi Főplébánia-templom plébánosa, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének korábbi elnöke tartott előadást A lét a tét címmel a dunaszerdahelyi Pázmaneum Társulás meghívására. Az előadás ITT érhető el.

Józsa Judit tárlatvezetése

Józsa Judit Magyar örökség című virtuális tárlatvezetését Budapest belvárosában, a Józsa Judit Galériában Káplár József és Széll Péter vette videóra, a felvételt Káplár József vágta és szerkesztette. A film időtartama 53 perc. Vetítés után az online térben a nézők írásban feltehetik kérdéseiket is, amelyekre Józsa Judit élőben válaszol a Józsa Judit Galériából.

„Kerámiaszobrászként, művészettörténészként és a KÁMME Alkotóművészeti Kuratórium elnökeként is nagy öröm számomra, hogy a jelen helyzetünkben az online térben vendégül láthatom valamennyi magyar testvéremet szerte a Kárpát-medencéből és a nagyvilágból, a diaszpórából is, itt Budapesten, a Belváros szívében, a Józsa Judit Galériában, és a magyar örökség témát felölelő, szívemnek legkedvesebb alkotásaimat bemutathatom. Művészettörténészi ismereteimre támaszkodva, az ikonográfia tudatos használatával az egyetemes Istentudatot, a keresztény erkölcsi rendet, a magyar népi hagyományt, a magyar örökséget magyarságtudattal ötvözve alkotok. Korunk Európájában a nemzeti keresztény értékrendet háttérbe szorítják. Műveim által szeretném felhívni a figyelmet keresztény kulturális és hitbéli értékeinkre, megerősítve nemzettudatunkat és helyes önértékelésünket is itt Európa szívében. Meggyőződésem, hogy a keresztény értékrend feladása erkölcsi, lelki és szellemi nihilizmusba vezet. Nekünk, magyaroknak nem lehet ez a sorsunk! Erősen konok székely vagyok, hiszek a magyar nemzet lelkierejében, bízok a magyar szellemben, és szívből remélem, hogy ez a virtuális program sokakhoz eljut és megerősíti az egészséges magyar nemzeti büszkeséget és öntudatot: Magyarnak csak a szív tesz és a lélek!” – foglalta össze a gondolatait a virtuális tárlatvezetésre készülve Józsa Judit.

A művésznő honlapja ITT, közösségi oldala pedig ITT érhető el.