Menü Bezárás

LUCANUS: Magyarul is megjelent Taylor Caldwell történelmi regénye

Hosszú és akadályokban bővelkedő előkészítés után végre a magyar olvasóközönség is kézbe vehette Szent Lukács evangélista életregényét a 2021. szeptember 22-i könyvbemutatón. A szerző eleven színekkel varázsolja elénk az I. századi, már-már hanyatló Római Birodalom társadalmi viszonyai között játszódó, érdekfeszítő történetet; a tízéves, kiváló képességű görög ifjú, Lucanus betlehemi Csillag-élményétől az alexandriai orvosi tanulmányain át a lelki válságokkal és izgalmas kalandokkal teli, megható Istenkeresését, Isten megtapasztalásáig, a megtérésig, a feltétlen odaadásig és végül az Evangéliuma megírásáig.

A regény majdnem minden eseménye valósághű, csakúgy, mint Szent Lukács ifjú- és felnőttkorának, valamint útkeresésének körülményei, orvosi működése, a családi háttere és nevelőapjának neve.

A szerző egy sokoldalú és briliáns férfi tökéletesen megrajzolt portréját adja, egyúttal eleven színekkel és saját korunkra való áthallásokkal varázsolja elénk a Római Birodalom viszonyai között születő kereszténységet.       

Laudációjában Dobos Marianne író „letehetetlen” olvasmánynak nevezte az amerikai szerzőnek ezt a hiánypótló regényét, amely mintegy hatvan évvel ezelőtti megjelenésétől kezdve a mai napig töretlenül sikerlistás, mind az amerikai, mind az európai kontinensen. Számos nyelvre lefordították, újabb és újabb kiadásokban folyamatosan jelen van a nemzetközi könyvpiacon.

Jelentőségét kiváló meseszövésén és az érzékletesen ábrázolt korrajzon túl hiánypótló szerepe adja. Egyrészt Lukács evangéliuma maga is hiánypótló, hiszen sok olyan eseményt és részletet is leír, amelyek más evangéliumokban nem találhatók (Angyali üdvözlet, Mária Erzsébetnél, a gyermek Jézus, az irgalmas szamaritánus, a gazdag ember, Lázár, a farizeus és a vámos imája, a vérrel verítékezés, a tékozló fiú stb.). Másrészt is hiánypótló, mert a Szent Lukácshoz fűződő történelmi feljegyzések és hagyományok szétszórtan fellelhető közléseit integrálva, a szerző felépíti az evangélista mindeddig hiányzó emberi, húsvér személyiségét és életútját.

Szívet melengető, lelkesítő történet, amely minden emberhez szól. Valódi mestermű. Ezen első, magyar kiadás tetszetős kivitelű kötete a szombathelyi Szülőföld kiadó gondozásában jelent meg és a Libri üzlethálózatában kapható.  

Csepregi– Dobos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.