Menü Bezárás

Meghívó Deák Ernő bécsi könyvbemutatójára

DEÁK ERNŐ (1940) 1956 decembere óta Ausztriában él; történész, nyugdíjazásáig az Osztrák Tudományos Akadémia tudományos munkatársa volt. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének főtitkára (1980–1991), majd elnöke (1991–2014), a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke (2001–2020); a Bécsi Napló főszerkesztője.

Kettős életvitelére jellemzően tudományos munkái túlnyomórészt német nyelven jelentek meg, míg az Extra Hungariam… Útkeresés a jövőbeBetakarított tanulmányok, értekezések, értékelések című kötete magyar nyelven írt publikációinak gyűjteményes kiadása. Az öt fejezetből álló könyv közel öt évtized írásait tartalmazza.

A bevezetőszöveg programbeszéd 1972-ből, Magyarságunk európai szembesítése címmel. Ennek zárómondata így hangzik: „Magyarságunk záloga európai szellemiség, ha ennek kialakításán dolgozunk, elsősorban önmagunknak teszünk vele szolgálatot.“

Az első fejezet az ausztriai magyarok múltját és jelenét mutatja be, a Történelmi útbaigazítás a magyar történelem sorskérdéseit és személyiségeit érinti, az Arccal Magyarország felé a Magyarországra figyelést tükrözi. Külön fejezet foglalkozik írók, költők méltatásával.

A kötetnek mintegy tengelye, egyben címadó fejezete felmutatja az adottságokat és feladatokat, az útkeresést, amely egyéb körültekintő értekezések mellett az 1990 szeptemberében Kufstein várában megrendezett magyar–magyar találkozón megfogalmazott mérlegelést tartalmazza.

A kötet egyes írásai a vállalt kötelezettség dokumentumai: egyrészt összegyűjteni, közösséggé szervezni a Nyugaton, elsősorban Ausztriában élő magyarokat, másrészt ehhez megteremteni cselekedeteik, célkitűzéseik szellemi alapjait.

A rendezvényt megnyitja: BÁRÁNY Anzelm, a Collegium Hungaricum igazgatója.

A szerzővel párbeszédet folytat: BÁRÁNY Anzelm igazgató és BÖRÖNDI Lajos költő, a kötet kiadója.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: anmeldung@collegiumhungaricum.at

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük