Menü Bezárás

Nemzeti ünnepünk, húsvéti köszöntő, politikai témák a Bécsi Napló 2021. március–áprilisi számában

A Bécsi Napló idei második, 2021. március–áprilisi száma már az olvasók kezébe került. A kéthavonta megjelenő újság ezúttal is változatos tartalommal örvendezteti meg a világ minden szegletében élő magyarság képviselőit.

Az első oldalon Martos Péter terjedelmes írásában a Fidesz kormánypárt Európai Néppártból való kilépését taglalja, felvázolva a külföldi politikusok reagálását is erre az elhatározásra. Deák Ernő főszerkesztő az osztrák belpolitikai élet legaktuálisabb kérdéseivel foglalkozik Társadalompolitikai rezdülések Ausztriában című írásában. Duray Miklós a Szlovákiát az utóbbi időben leginkább foglalkoztató kérdéssel, a kormányválsággal kapcsolatosan írta meg gondolatait, visszavezetve a válság eredetét egészen a múlt századba, illetve a rendszerváltozás utáni időszakra.

A második oldalon olvashatjuk Varga Jánosnak, a Pázmáneum rektorának szívhez szóló elmélkedését a húsvéttal kapcsolatosan. Ezen az oldalon emlékeznek meg a Bécsi Magyar Iskola immár huszonötödik évfordulóját ünneplő, Verőfény elnevezésű szavalóversenyéről és közlik a nemzeti ünnep alkalmából Kossuth- és Széchenyi-díjjal kitüntetettek névsorát is.

A harmadik oldalon Bárány Anzelm, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatójának a március 15-e alkalmából elmondott ünnepi beszédének rövidített változatát közlik. Ugyancsak ezen az oldalon olvasható Csáky Pál felvidéki politikus, egykori EU-képviselő Visegrádi vívódásaink című részletes elemzése a V4-ek országainak együttműködéséről és jövőbeli feladatairól.

A Nemzetközi sajtószemle ezúttal is érdekes híreket tartalmaz a világ minden sarkából Fetes Kata összeállításában. Bika Julianna Karikó Katalinról ír, aki jelentős munkával járult hozzá a Covid-19 vírus ellenszerének kifejlesztéséhez.

Birtalan Iván az eutanázia orvosi megítéléséről, Vencser László pedig annak vallás-etikai értelmezéséről fejti ki véleményét.

Kató Zoltán az Amerikai Egyesült Államok Trump elnöksége idején tapasztalt viszonyait veszi górcső alá, a romániai tudósító az erdélyi magyarság elvárásait részletezi az új román parlament részéről, a felvidéki munkatárs a szlovákiai elektronikus népszámlálás eddigi eredményeit, az ukrajnai levelező pedig a kettős állampolgárság kérdésének alakulását elemzi. Surján László Szívbéli barátságot! című felhívásnak is felfogható írásában arra buzdít, hogy az összetartozás jegyében ki-ki fogadjon szívébe egy-egy külhoni települést.

Búcsúzik a lap a februárban elhunyt Farkas Árpád erdélyi költőtől és megemlékezik Görgey Gábor 90. születésnapjáról. A költészetet Bazsó Ádám és Zsirai László versei, a könyvismertetést Gereben Ferenc olvasáskultúráról írt könyvéről és Réthy Endrénének a gyógypedagógus-képzéssel foglalkozó kötetéről közölt recenziók képviselik.

A Bécsi Napló legújabb számát Vibók Ildi sajátos, színes, a nőiséget érzékenyen ábrázoló rajzai illusztrálják.

Megújult a folyóirat weboldala is, ahol ezentúl rendszeresen közlik az ausztriai magyarokról, az anyaországról és a határon túl élő magyarságról szóló kisebb-nagyobb tudósításokat, írásokat. A weboldal elérhetősége: www.becsinaplo.eu.

Benyák Mária, Pozsony

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.