Menü Bezárás

Politika, koronavírus-járvány, történelmi visszapillantások a Bécsi Napló legutóbbi számában

Már az olvasók kezébe került a Bécsi Napló 41. évfolyamának (2020) utolsó, november–decemberi száma. A világ minden tájára eljut a folyóirat, ahol magyarok élnek. A lap munkatársai, újságírói ezért foglalkoznak úgy az ausztriai magyarok, mint az anyaországiak, de a Kárpát-medencében élő nemzeti kisebbség eseményeivel, történéseivel egyaránt.

A legújabb szám első oldalán Kató Zoltán a Magyarország és Lengyelország által megvétózott Európai Uniós költségvetésről értekezik. Deák Ernő főszerkesztő a Szabadság – libertas – szabadosság – liberalitas című cikkében a két fogalom értelmezéséről ír, különös tekintettel az egymás iránti felelősségünkre. Martos Péter az amerikai elnökválasztás körüli vitákat, kétségeket tárgyalja írásában. A második oldalon olvashatók Varga Jánosnak, a Pázmáneum rektorának karácsonyi gondolatai Közös Adventünk elé címmel. A harmadik oldalon Jeszenszky Géza Bántják-e a magyart? címmel különösen aktuális kérdéseket taglal. Bordás Sándor Értékek elvesztése című írásában az értékek megkülönböztetését, a pénz felértékelt szerepét, a hit és a vallás kérdését veszi górcső alá. Fetes Kata Nemzetközi sajtószemléje ezúttal is érdekes híreket tartalmaz a világ minden tájáról. A főszerkesztő Bécs: új, szociál-liberális városvezetés című írásában a városi és tartományi választások eredményeit ismerteti, illetve annak hatását a térség életére.

Közli a lap a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége legutóbbi közgyűlésének zárónyilatkozatát, a Kárpát-medencei tudósítók pedig Felvidékről, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából számolnak be a helyi magyarságot is érintő fejleményekről, a koronavírus-járványról, illetve a választások eredményeiről. Póser Tibor a bécsi Széchenyi István Cserkészcsapat tevékenységét mutatja be, Veit Zita a Grácban élők magyar nyelven való tanulásának lehetőségeiről ír, Baumgartner Bernadette pedig arról, hogy miként küzdöttek a szatmári svábok Trianon után iskoláik megmentéséért. Fried István Bánffy Miklós életútját mutatja be, és olvashatunk a legutóbbi Nobel-díj tulajdonosáról, Louise Glückről is. Búcsúzik a lap a közelmúltban elhunyt jelentős személyiségekről, így Halzl Józseftől, Szőcs Gézától, Szalai Attilától, Virágh Imrétől és megemlékezik a kilencvenéves Pátkai Róberttől. Radics Éva részletes ismertetést írt Béres József, a Béres-cseppek feltalálója fiának könyvéről Cantare necesse est! Énekelni szükséges! címmel. A könyv különösen értékes tudnivalókat tartalmaz népzenei kincseinkről, főleg az erdélyi népdalokról.

A lapot ezúttal Jankovics Marcell Trianonnal kapcsolatos rajzaival illusztrálták, a művészről Lengyel Ferenc írt színvonalas ismertetést. Az Írók a Balatonon című írás a magyar írók balatoni alkotóházában zajló életről számol be.

A Bécsi Napló legközelebbi, 42. évfolyamának első, január–februári száma január végén jelenik meg.

Benyák Mária

A Bécsi Napló elérhetőségei és további információk ITT.