Menü Bezárás

A kis Jézust karjában tartó szent imáival közbenjár értünk – Temerinben is megnyílt a család szentév

Szent József liturgikus ünnepén Temerinben is megnyílt a család szentév. A közösség, ahogyan a háromnapos előkészület alatt és az ünnepi szentmise idején is tette, úgy a jövőben is változatos elmélyülési alkalmakon imádkozik majd a helyi családokért és családapákért. Szöllősi Tibor atya, a temerini hívek lelkipásztora mindezek mellett a jelenlegi járványhelyzet és a kereszténység közelgő nagy ünnepe kapcsán beszélt arról is, hogy az Isten szeretetétől még a fertőzés és a halál sem tud elválasztani bennünket. Jézus halála és feltámadása pedig azt bizonyítja számunkra, hogy nem a semmibe esünk, hanem a szerető Isten gondoskodó karjaiba. Tibor atyát Varga József (Temerin) kérdezte, a fényképgaléria szerzője Varga Zoltán (Temerin).

– Ferenc pápa bejelentései nyomán az idén kettős emlékévet ünneplünk: 2020. december 8-án kezdetét vette a Szent József-év és 2021. március 19-étől a család éve is. A temerini magyar katolikus hívek, lelkipásztoraiknak köszönhetően, a járványhelyzet ellenére is jelentőssé tették az utóbbi megnyitóját. Hogyan?

– Szent József ünnepére háromnapos előkészületet (triduumot) tartottunk: a férfiakért és a családapákért imádkoztunk. Szent József alakját és közbenjárásának hathatóságát idén úgy is ki akartuk emelni, hogy szobrát az oltár mellé helyeztük. Mélyen meghatott engem is, amikor láttam, ahogy a kis Jézust karjában tartó szent méltóságteljesen áll, jelezve, hogy gondol ránk és imáival közbenjár értünk. Ahogy Ferenc pápa előszeretettel ír imaszándékokat és a saját íróasztalán lévő Szent József-szobra alá helyezi azokat, úgy a temerini hívő közösség sem vonakodott bőségesen az Egyház őrzőjére bízni saját kéréseit, vágyait. Mélyen megérintett az ünnepi szentmise, a hívek buzgó jelenléte. Tapasztaltam, hogy fontos nekik a Jóisten, a járványhelyzetben is Belé veti bizalmát a nép.

– Milyen módon lesz jelen a továbbiakban a két szentév a temerini magyar katolikus közösség életében?

– Minden hónap 19-én Szent József személyét, istenhitét próbáljuk majd elmélyíteni a szentmisében és külön imádságban kérjük közbenjárását. A helyi családokért és családapákért fogunk hétről hétre imádkozni a hetente megtartandó szentségimádásokon. Emellett a családok számára is készülünk majd külön elmélyülési alkalmakkal.

– A jelenlegi hátráltató körülmények általánosságban mit tesznek lehetővé a hitélet terén?

– A szociális távolságtartás, a kézfertőtlenítés és a maszk viselésének szabályait betartva igyekszünk továbbra is közvetíteni a kedves hívek felé, hogy az Isten közel van és most is a kezében hordoz bennünket. Ahogy az egészségügyi dolgozóknak, úgy nekünk, papoknak is a járványhelyzetben nélkülözhetetlen küldetésünk van. Az embereknek nemcsak a testi egészsége van ilyenkor nagyon próbára téve, hanem a lelki és a pszichés egészségük is. Nagyon sok a reményvesztett és depressziós ember. Érezzük, hogy mi nem hallgathatunk. Megállás nélkül hirdetnünk kell, hogy az Istennek minden egyes ember kincs, és Ő nem hagy magunkra bennünket még a lélegeztetőgépen sem, még a halál pillanatában sem. Úgy látom, hogy ebben a helyzetben az istenfélő embernek sokkal könnyebb, hiszen van kibe kapaszkodnia. De többnyire ránk, papokra vár az a feladat, hogy erről beszéljünk, ezt megtanítsuk a kedves híveknek.

– Virágvasárnap, nagyhét, Húsvét közeleg. Tibor atya mit üzen az olvasóknak legnagyobb ünnepünk küszöbén?

– Egy világjárvány esetén még jobban előtérbe kerül, hogy az ember kicsi, nincs mindenre válasza, technikája, és a pénze sem elég, hogy minden veszélytől megvédje őt. Egyre jobban kiszolgáltatottnak és esendőnek érezzük magunkat. A mai ember retteg a haláltól, meg van rémülve a fertőzés lehetőségétől. Jézus feltámadása nagyon aktuális és erőteljes hírként hatol az emberi félelem és rettegés sötétségébe. Van remény! Az Isten szeretetétől még a fertőzés és a halál sem tud elválasztani. Jézus halála és feltámadása azt bizonyítja számunkra, hogy nem a semmibe esünk, hanem a szerető Isten gondoskodó karjaiba!

Varga József
Fotók: Varga Zoltán

Fényképgaléria

 

Fotók: Varga Zoltán

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.