Menü Bezárás

Az idei karácsony egyik könyvszenzációja: bemutatták A Magyarság Háza Nagy Képeskönyvét

Az idén tízéves Magyarság Háza születésnapi programsorozatának záróepizódjaként mutatta be 2021. december 22-én, szerdán este az Aranytíz Kultúrházban Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a négyszáz oldalas, több mint hatszáz fényképet tartalmazó exkluzív kiadványt, A Magyarság Háza Nagy Képeskönyvét. Az esten akusztikus gitáron kísért énekekkel Vadkerti Imre felvidéki előadóművész működött közre.

Történelmi siker az elmúlt évtized nemzetpolitikája, amelynek célja a magyarság identitásának és a Kárpát-medencei magyar közösségek gazdasági megerősítése volt – emelte ki az eseményen Potápi Árpád János. Hozzátette: ugyancsak cél volt az elvándorlás csökkentése, valamint az, hogy minél több magyar gyermek szülessen, hogy a következő időszakban egy számában is gyarapodó magyarság alakulhasson ki a Kárpát-medencében. Mindezt a határon túli magyar civil és egyházi szervezetek, politikai pártok és önkormányzatok bevonásával hajtották végre, vagyis a siker nem csupán a kormány, hanem a magyarság közös sikere – hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Felidézte, hogy a nemzetpolitikai intézkedések sora kezdődött a kettős állampolgárságról, vagyis az egyszerűsített honosításáról szóló törvény elfogadásával, a nemzeti összetartozás napja kijelölésével és a határon túli magyarok szavazati jogának biztosításával. A nemzetpolitikai programok ezt követően ezekre a pillérekre épültek – mutatott rá. Ilyen a Határtalanul Program, amelynek keretében félmillió diák jutott el a határon túli magyarlakta területekre, illetve a Körösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-ösztöndíjprogram, valamint a Mikes Kelemen Program – sorolta. A legfontosabb, hogy mindez megerősítette a magyarság összetartozás érzését. Erre annál is inkább szükség volt, mert 2004. december 5-én a baloldal magyart a magyar ellen uszított – fogalmazott az államtitkár. Szólt arról is, hogy a Magyarság Háza egy nemzetpolitikai rendszer része, amelybe beletartozik a Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet is. Végül úgy vélekedett, hogy ha a magyar politikai intézmény nem erős a Kárpát-medencében, úgy a többi intézmény is elsorvad. Ezért kezdeményezték a politikai erők összefogását Erdélyben, Horvátországban, Felvidéken, Kárpátalján, Muravidéken és Vajdaságban is – összegezte Potápi Árpád János.

A Magyarság Háza Nagy Képeskönyve, amelyet a Magyarság Háza 10 éves fennállása alkalmából rendezett jubileumi rendezvénysorozat részeként adtak ki 400 oldalon és amely több mint 600 fotó segítségével mutatja be az intézmény elmúlt évtizedes tevékenységét, az idei karácsony egyik könyvszenzációjának ígérkezik. Az exkluzív kötet a minden magyar összetartozását jelképező intézmény 2011-es létrehozásától egészen a jubileumi születésnapi programsorozat első állomásaként 2021 őszén a borsi (Felvidék) Rákóczi-kastélyban megrendezett négynapos kulturális fesztivállal bezárólag ad áttekintést a Magyarság Háza szerteágazó tevékenységéről, ami a hagyomány és modernitás kettősével, egymást inspiráló szimbiózisával írható le a legpontosabban – hangzott el a bemutatón.

A könyv lapjain megelevenednek a nagy sikerű előadások, a mesedélelőttök, a rock- és dzsesszkoncertek, a színházi és szabadegyetemi előadások, könyvbemutatók, képzőművészeti kiállítások, komolyzenei hangversenyek, emlékévek, és ízelítőt kaphatnak az érdeklődők annak a több száz filmnek a képkockáiból is, amelyeket az utóbbi bő másfél év során a Magyarság Háza megbízásából készítettek a külhonban élő magyar filmes alkotók, Ausztráliától kezdve Afrikán és Amerikán át egészen a Kárpát-medencéig. A fotók többségét a kötet szerkesztője, Matúz Gábor készítette, aki a Magyarság Háza munkatársaként szinte teljes egészében végigkövette fényképezőgépével az intézmény első évtizedét. De a könyvben láthatók még Varga Gabriella – aki az interjúkat is készítette –, Bartha Annamária, Bocskay Zsolt, Griechisch Tamás, Kaszás Gergely, Koszticsák Szilárd, Kovács Attila, Kovács Tamás, Manek Attila, Marjai János és Soós Lajos felvételei is. A könyvet Sellyei Tamás Ottó tervezte.

Fényképek: Facebook / Magyarság Háza, Potápi Árpád János

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.