Menü Bezárás

Csánky Dénes – Grassau festője

1945 tavaszán két vasúti kocsiból álló szerelvény tolatott be a Staudach-Egerndach állomásra. A vonatot Übersee állomáson nem fogadták a Salzburg-Müncheni vasútvonal telítettsége és veszélyeztetettsége miatt. Kísérőin kívül nem sokan tudták, hogy a szerelvény mit is rejt.

Csánky Dénes festőművész, a budapesti Szépművészeti Múzeum igazgatója politikai kapcsolatai segítségével jutott egyre fontosabb pozíciókba. Édesapja és fia is történész, illetve művészettörténész volt. Neki sajnos ez nem adatott meg. A kollégái lenézték, hiába próbálta egy középkori mesteri iskola „megtalálásával” ezt a csorbát kiegyenesíteni.

Festőként inkább az akvarelltechnikát alkalmazta. Képeit megvásárolta az olasz király és a német kormány is, de igazán átütő sikerei nem voltak. 1944 végétől zsidóktól elrabolt műkincsekért felelős kormánybiztos és az értékes „kincsek” megőrzője. A Szépművészeti Múzeum kénes pincéjében helyezte el az összegyűjtött képeket, szobrokat és ékszereket. Az orosz hadsereg közeledtével gépkocsira, majd vonatra rakta ezeket. Grácban szerencsés módon csak ez a vonat megmenekült a bombázástól. Ausztriában, az Alpokban szerette volna „megmenteni” a rakományt, ám az akkori helyzetben ez lehetetlen volt. A kocsikat egyik vonatról a másikra kapcsolták. A staudachi pályaudvaron álló vagonokat a német vasút visszakövetelte, így a ládákat a grassaui Panorama kávézóba szállították, ahonnan az amerikai hadsereg szállította a müncheni Collecting Pointba. Itt számba vették őket és a restaurálásukat Bogyai Tamás és Domán Andrea felügyeletével megkezdték.

Szerencsére, a listák szerint az összes tárgy visszaérkezett Budapestre 1948–1949 végére.

Csánky Dénes Grassauban maradt és újra festeni kezdett. A képeket adta a környék parasztjainak és kézműveseinek fizetségül. Az akvarelleket a 2010-es években egy vállalkozó egy naptárban megjelentette és akkor figyeltek fel újra ezekre a képekre. Sajnos a háború utáni évekből nem maradtak meg fényképek a település házairól, így a Csánky-féle képek az egyedüliek, amelyek az akkori helyzetet ábrázolják. Grassau 2020 december végén kiállítást rendez a birtokolt képekből.

Rövid freiburgi tartózkodás után 1949-ben elhagyta Németországot és Braziliába emigrált. Még egy elkeseredett levélben megkérdezte, hogy hazatérhet-e büntetlenül…

Ezutáni életéről nem sikerült találni, csak annyit, hogy a festést ott sem hagyta abba.

Funke Attila

A képeken a Budapest című könyv (Budapest Székesfőváros Idegenforgalmi Hivatala, 1931) felvételei láthatók.