Menü Bezárás

Életművéhez méltó koncertet nyújtott – Dévai Nagy Kamilla a Nemzeti Színházban ünnepelte hetvenedik születésnapját

Dévai Nagy Kamilla Liszt-, Bartók- és Kazinczy-díjas előadóművész, Magyarország Érdemes Művésze, a Krónikás Zenede alapító-igazgatója hetvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású rendezvényre hívta mindazokat, akik szívesen idézték vissza vele az elmúlt évtizedek nagyszerű zenei emlékeit, jelenleg is tartó munkásságának legcsillogóbb gyöngyszemeit. Az ünnepléshez csatlakozók pedig talán minden előzetes elképzelést felülmúlóan sokan voltak: egészen megtöltötték a Nemzeti Színház nézőterét március 8-án este.

„Tudod, nem rossz évjárat a hetven, Te is biztos lehetsz ebben” – énekelte az ünnepelt a színpadon, ragyogva, mint mindig, és olyan meggyőzően, hogy aki addig szorongással tekintett volna az ehhez hasonló szép kerek számokra, abból most minden ilyen érzés nyomtalanul elillant. A köszöntésekkel együtt közel négyórás előadás igazi jubileumi nagyünnep volt: első felében a művész eddigi életútjáról és zenei pályájáról kaptunk áttekintést, vetített képekkel, magyarázatokkal – és persze sok-sok dallal, amelyek között az idegen nyelveken előadott énekcsokor különleges színfolt volt. Mint ismeretes, Dévai Nagy Kamilla harmincnégy nyelven énekel, ő az egyetlen magyar előadóművész, aki 1995-ben bekerült ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe. Ezt a különleges adottságát is megmutatta március 8-án Nemzeti Színházbeli közönségének, sok más régi és új dal mellett, amelyeket legtöbbször ütemes taps kísért.

Dévai Nagy Kamillát 1968. november 10-én a Magyar Televízió Nyílik a Rózsa című népdalvetélkedőjén láthatta először a közönség és 1969. december 25-én a Röpülj Páva megmérettetésen már a nyertesek között végzett. 1970–1973 között a Rajkó Zenekar szólistája volt. 1973-ban a berlini Világifjúsági és diáktalálkozón az Arany Fesztiváldíj nyertese lett. 1975-ben az USA-ban 105 nap alatt 97 koncerten énekelt a Budapest Táncegyüttes szólistájaként. Ugyanebben az évben végezte főiskolai tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában operaénekesként, Sík Olga tanítványként. 1976-ban Montréalban az olimpia egyetlen magyar kulturális küldötte volt és 1978-ban a kubai Világifjúsági és diáktalálkozón is énekelt. 1979-ben debütált zeneszerzőként; elsősorban XX. századi magyar költők verseihez írt dallamokat. Ekkor jelent meg Gyújtottam gyertyát című nagylemeze. 1971–1995 között Európa-szerte mindenütt fellépett, és más földrészeken is énekelt, többek között Libanonban, Ecuadorban, Venezuelában, Kínában, Észak-Koreában, Szíriában, Észak-Amerikában, 1996-ban pedig Ausztráliában. 1983–1993 között a Honvéd Művészegyüttes szólistája volt. 1991–1995 között havonta saját műsort készített a rádióban. 1994–1996 között a törökbálinti Szőnyi Erzsébet Zeneiskolában énekes-gitáros előadóművészetet tanított.

Pályája felfelé ívelt, járta a világot, rendszeresen készített rádió- és televíziós felvételeket, írta a dalait, amikor is 1996. január 22-én Gyöngyös határában Hajdúszoboszlóról jövet éjjel a gépkocsi vezetője 140 kilométeres sebességnél elaludt. Felébredvén beletaposott a fékbe, az autó elkezdett táncolni, hétméteres szakadékba zuhant, majd a fagyott szántóföldön még több száz métert pörgött… Lángvágóval szedték ki a tűzoltók az utasokat a kocsironcsból. Kamilla kómába esett, két napig lebegett ég és föld fölött. Szanatóriumi féléve alatt tanult meg újra járni, beszélni. A gitárja viszont a baleset után sértetlenül került elő a hátsó ülésről, ahol puha tokban vészelte át a karambolt, ráadásul el sem hangolódott. Ez volt az a jel, amely Kamillát elindította régi álma megvalósítása: a tanítás felé. Mankókra támaszkodva, csodálatos tanárok segítségével 1996. október 16-án megnyitotta a Krónikás Zenedét, azt az Európában egyedülálló zeneiskolát, ahol énekes-gitáros előadóművészetet lehet tanulni, beleértve ebbe a mikrofonkezelést, a szép beszédet, a hajviseletet, mozgást, szerzői jogvédelmet, menedzseri tudnivalókat is… és ahol mindenkivel egyénileg foglalkoznak. Az első diákok főleg a határon túlról érkeztek; az elmúlt huszonnégy év alatt négyszázan fordultak meg az iskola falai között. Gimnazista lányként Vincze Lilla volt a legelső növendék.

Itt tanult mások mellett Szabó Ferencz Lóránd, a Jimi Taylor Band névadója, az Avatar zenekar énekese: Moldován György Szabolcs, Lázár Imola tűzzománcművész, a nagyenyedi Nagy Magyari Zoltán gitáros-énekes, a szászrégeni Szabó Gyula Győző, a Madách Színház tagja, Kurkó József Csíkszentdomokosról, a Turay Ida színház művésze, a gyergyóremetei György Rózsa Sándor, aki a RAM Colosseumban adta elő Toldi címszerepét, az Operettszínházban éneklő Vanya Róbert a felvidéki Tardoskeddről, aki a Győrben bemutatott Sakk musical egyik főszereplője. Csórics Balázs, a Barátok közt teleregény egyik szereplője kilencévesen került a Zenedébe és a sort még hosszan lehetne folytatni. Az iskola állami támogatás nélkül ma is működik.

A jubileumi koncert második részében a Krónikás Zenede egykori tanítványai léptek színpadra, köztük – az első részből visszatérő – Báró Maszkura (Bíró Szabolcs), a Maszkura és a Tücsökraj együttes szólistája és vezetője; a Regélők Énekegyüttes; az Osztováta együttes; a Terra Siculorum; Szakács Ildikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese; Csobolya József, a Magyar Állami Operaház énekkari művésze; a Misztrál együttes; Bljugyin Sándor kárpátaljai művész; csodálatos hegedűjátékával Berthold Oppitz Mokusch hegedűművész; Tót Attila, a Prognózis billentyűse és sokan mások. A kisfesztiválnak is nevezhető, pergő, dinamikus műsor szereplői hol könnyeket csaltak a néző szemébe, hol kis híján táncra perdítettek, de mindenképpen fergeteges hangulatot teremtettek a színpadon és kivétel nélkül mind köszöntötték nagyrabecsült oktatójukat. Hála- és jókívánságszavaikból kicsendült az a végtelen tisztelet, amellyel Dévai Nagy Kamillára tekintenek. Végül a Zenede jelenlegi hallgatói lepték meg a Születésnapodra című dallal szeretett tanárnőjüket. A minden szempontból felejthetetlen előadás sikerében Németh Pákolicz Tamásnak is elévülhetetlen érdemei voltak. (A koncert első része itt, második része pedig itt tekinthető meg.

Dévai Nagy Kamilla több lemez és könyv szerzője, számos kitüntetés birtokosa. A jubileumi koncert alkalmára megjelent életregényének Akit az Isten meghagyott című első kötete is, Geröly Tibor, a Művészetbarátok Egyesületének elnöke pedig bejelentette, hogy a szervezet Obersovszky Gyula-díjat adományoz a művésznőnek március 15-e alkalmából.

Az a tény, hogy Dévai Nagy Kamilla 1968-ban Rómában és Castel Gandolfóban énekelt VI. Pál pápa előtt a Szilágyi Erzsébet Kamarakórus tagjaként, hogy szívéből dicsőíti Istent, és nem csak templomokban, s hogy többször volt már a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors díszvendége, jelzi, mennyire fontos számára a hit mély megélése. Nemrég egy interjúban így fogalmazott: „A világ nem jó úton halad. Szegény kék bolygónk is szenved az emberiség minőségének romlásától, a pazarlástól, a gondatlanságtól, a figyelmetlenségtől. Az emberek közötti kapcsolatok is romlanak, a média telítve durvasággal, erőszakkal… Csak a templomokban találom meg azt a békét, csendet, lelki nyugalmat, amely ahhoz szükséges, hogy elviseljem a hétköznapok közönségességét. Soha nem volt még akkora szükség az összefogásra, a barátságokra, egymás megértésére, mint ma. Európa is bajban van. Dermedt szívvel látom a leomló kereszteket Németországban… Ma is ugyanaz a dolgunk, mint eleddig ezer éven át: Európa védőbástyájának lenni. Megállítani a támadásokat és a hit erejével, az értékek mentésével ellenállni a Gonosznak. Fel kell eleveníteni régi népi imádságainkat és írni sok-sok új imát. Mert ha sok jó ember gyűlik össze imádkozni, az biztosan eljut az Úr színéig… Fel kell ébredniük az embereknek az utolsó utáni percben, mert most itt tartunk…”

Kedves Kamilla, legyen Veled a Jóisten továbbra is, hogy 2021. őszén a Krónikás Zenede 25 éves jubileumi gálaműsorán a Müpában és még azután is sokszor sok helyütt ismét találkozhassunk!

Varga Gabriella
Fényképek: Klotz Mária és Bokor Iván