Menü Bezárás

Mustos Edit Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vett át

Advent első vasárnapján, 2021. november 28-án Kölnben a magyar szentmise végén a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adta át Mustos Editnek Szilágyi Gergő düsseldorfi magyar főkonzul. Az örömteli eseménynek tanúi lehettek mindazok a hívek, akik személyesen ünnepeltek Tempfli Imre és Lukács József plébános atyákkal, valamint akik a világhálón keresztül kapcsolódtak be a szentmisébe.

A Magyar Állam figyelmességét Lukács József plébános így adta hírül a lelkészség közösségi oldalán:

„»A hála nemcsak az erények legnagyobbja, hanem az összes többi szülője is« – mondotta Cicero.
Magyar közösségünk számára az advent első vasárnapi szentmisénk különösen is emlékezetes marad, mert annak keretében Mustos Editnek, lelkészségünk titkárnőjének és kántorának a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést nyújtotta át Szilágyi Gergő düsseldorfi magyar főkonzul. A kitüntetésben részesült munkatársunknak sok szeretettel gratulálunk és közösségünkben vállalt sokoldalú tevékenységére ezután is örömmel számítunk. Ad multos annos! (Lukács József, plébános)”

Áder János köztársasági elnök „a Kölnben és környékén élő magyar katolikus közösség érdekében végzett több évtizedes munkája, valamint a Kölni Hétvégi Magyar Iskola tanáraként folytatott tevékenysége elismeréseként” adományozta Mustos Edit Ilona, a Kölni Érsekség Római Katolikus Magyar Lelkészségének kántora, a Kölni Hétvégi Magyar Iskola tanára részére e magas állami kitüntetést.

Méltatásában a főkonzul ismertette a miskolci születésű kitüntetett életútját és gazdag szakmai tevékenységét. Ebben kitért az Életünk újság Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódó Összetartozunk 100 című pályázatára is, amelynek fődíját az azonos című videóanyagával, valamint a Nemzeti összetartozás című iskolai foglalkozásaival, kiemelten is a diáklapban megjelent rajzösszeállításával a Mustos Edit által vezetett Kölni Magyar Suli nyerte.

Az elismerés átvétele után a kitüntetettől ezeket a szavakat hallhatták a nagyszámú jelenlévők:

„Tisztelt Főkonzul úr, kedves jelenlévők és mindazok, akik az internetes közvetítés által kapcsolódnak be a szentmisébe!

»Akire sokat bíztak, attól sokat kérnek számon« (Lk 12,48).
Több mint egy évtizede kaptam megbízást, vagy inkább meghívást, hogy az itt élő magyarokat szolgáljam. Sokat és sokakat bíztak rám. Nagy megtiszteltetés számomra a mai kitüntetés, de azt gondolom, hogy ez nemcsak nekem szól, hanem mindazoknak, akik itt élve őrzik magyarságukat, ápolják anyanyelvüket, gazdagítják a közösséget és bármilyen módon segítik a munkánkat.

Bízom benne, hogy a számonkérés napján is majd emelt fővel állhatok Megbízóm színe elé.

Hálásan köszönöm, hogy ilyen sokan megtiszteltek jelenlétükkel, együtt ünnepelhettünk és adhattunk hálát az itteni szolgálatomért.
Áldott adventi készületet kívánok Mindenkinek!”

A rangos elismeréshez szerkesztőségünk is szeretettel gratulál!

(Fényképek forrása: www.facebook.com/Ungarische.Gemeinde)

A kitüntetésátadás magasztos pillanatai visszanézhetők itt (a zárókönyörgés után, 56:45-től):

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.