Menü Bezárás

Szent István király és hitvalló emlékét idézték Bécsben

2020. szeptember 4-én, pénteken este a Havas Boldogasszonyról nevezett Bécsi Minoritatemplomban (az Olasz Nemzeti Kongregáció templomában) idén is megünnepelték a Szent István király régi rítusú naptár szerinti, az országhatárokon kívüli emléknapjához kapcsolódó immár hagyományos szentmisét a Szent Péter Papi Testvérület, Magyarország ausztriai diplomáciai képviseletei, valamint a bécsi Olasz Kongregáció együttműködésében. A szentmisét a Római Katolikus Egyház régi miserítusában, latin nyelven mutatta be P. Franz Karl Banauch, az FSSP türkheimi házfőnöke, a wigratzbadi szeminárium korábbi rektora. A szentbeszédet Székely János szombathelyi megyéspüspök tartotta német nyelven.

Kiemelte: Szent István népe jövőjét a hit szikla alapjára építette. Személye ma, amikor sokan úgy gondolják, nincs szükség vallásra, aktuálisabb, mint valaha. Püspök atya felidézte egy vándor történetét, aki egy kőfejtő mellett haladt el. Megkérdezte az ott dolgozókat, egyiket a másik után: Mit csinálsz? Az első azt válaszolta: Nem látod? Követ török! A második: Pénzt keresek, hogy eltartsam a családom. A harmadik pedig, aki ragyogó arccal, lelkesen dolgozott, így felelt: Katedrálist építek! Kultúránkat ilyen emberek alapozták meg és építették fel, akiknek ragyogott a szemük és lángolt a szívük, mint Szent Bonifác, Szent Ferenc, Szent Erzsébet, Szent István vagy Michelangelo és Mozart.

Püspök atya XVI. Benedek pápa gondolatára hivatkozott, miszerint „a világ egyes részei akkor fogják megtalálni a helyüket, ha az emberiség az egészre tekint, ha az emberi lét értelmét és célját megérti”. Hangsúlyozta: kultúránk olyan emberek által épült fel, akiknek volt egy álmuk az egységes létezésről, emberek által, akiknek ragyogott a szemük, akik katedrálist építettek, mint Szent István.

Idézte Martin Bubert: „Egy kultúra addig létezik, ameddig az őt éltető forráshoz kapcsolódik” és Izajás prófétát: „Ha nem hisztek, nem maradtok meg!” (Iz 7, 9). Ez a mondat nagyon időszerű a mai Európára vonatkozóan, családjainknak szükségük van erre az élő forrásra. Ha kultúránk nem tudja ezt a forrást megtalálni, akkor elvész, ki fog halni.

Fogadjuk élő hittel Isten adományait, amint Szent István tette, hogy Isten betöltse szívünket és az Általa megálmodott katedrálist építhessük – hangzott a beszédben.

 

A program a szentmisét követően a Magyarok Nagyasszonyához szóló himnusz, az O gloriosa felcsendülése után a templom baloldali mellékhajójában kenyérszenteléssel folytatódott. A Magyar Agrárkamara és a Magyar Pékszövetség nagylelkű felajánlásából a Magyarok Kenyere kezdeményezés keretében minden jelenlévő egy megszentelt cipót kapott ajándékba.

Ezt követően és a magyar himnusz eléneklése után felhangzott még a Großer Gott wir loben dich kezdetű hálaadó ének három nyelven.

Bóta Zsolt bécsi magyar követ virágot helyezett el a templom szentélyétől balra álló Szent István király-szobornál, majd rövid beszédében köszönetet mondott minden résztvevőnek és az ünnepi alkalmat szervező Halász Ferencnek.

A szentmisét követő szokásos agapé a járványügyi helyzet miatt elmaradt, de a hívek még jó ideig együtt maradtak, beszélgettek.

Varga János
Fotók: Filep István