Menü Bezárás

Szerelmes levelek – Könyvbemutató a Párbeszéd Házában

Gianna Beretta Molla a magyarok körében egy nem túl ismert szent, aki mégis nagyon közel kerülhet a szívünkhöz, ha megismerjük életútját. A Szent II. János Pál Intézet helyénvalónak találta 2021. november 22-én a szent életű feleség és férje hét évig tartó házasságának szerelmes leveleit könyv formájában, Szerelmes levelek címmel kiadni. Szent II. János Pál pápa 40 éve tette közzé Familiaris Consortio címmel apostoli buzdítását a családi élettel kapcsolatban és a kiadó ezzel szerette volna tiszteletét kifejezni, egyúttal a családi életre mint a szentség útjára irányítani a figyelmet.

Tokodi László, a Szent II. János Pál Intézet elnöke a március 17-i bemutatón elmondta, milyen fontosnak tartja a megfelelő jegyesoktatást napjainkban, és hogy minden korosztálynak ajánlja ezt a könyvet, de leginkább a fiataloknak, a házasság előtt állóknak.

A Molla házaspár hétköznapjait átszőtte az igazi krisztusi szeretet. Levélváltásuk, amit a férj gyakori munkaköri utazásai tettek szükségessé, akkora szeretetről árulkodnak, ami követésre méltó a mai eldurvult világunkban. A könyv teljesen hétköznapi, hiszen mindennapos problémák kerülnek elő benne, mint amilyen egy fogfájás, hasfájás, altatás vagy éppen séta a gyermekekkel, mégis olyannyira meleg hangvételű, hogy az már magasabb szférába vezeti az olvasókat, egyszerre megdöbbentő és földközeli. Az olvasóban óhatatlanul felmerül a kérdés: vajon miért nem így éljük mindannyian a mindennapjainkat? Bár mi nem vagyunk szentek, mégis megközelíthető ez a szemlélet és megvalósítható a mi életünkben is.

Gianna már kiskorában mérhetetlenül fontosnak tartotta az Eucharisztiát, először ötévesen vette magához az Úr testét a Szentáldozásban, és mindig is megszentelt életre vágyott, neki ezt a házasság keretében sikerült megvalósítania. Orvos volt, és orvosként azt vallotta, ahogy a pap a Szentostyában Krisztus testét érinti, ő mint orvos a betegeiben szintén Jézust érinti. Gyermekorvosként dolgozott, de senkit sem utasított el és betegei lelkét is ápolta.

Szó esett arról, hogy a szent és a profán találkozása mindig megbotránkoztató, de ez a házaspár olyan példát állít a mai családok elé, ami napjainkban is élhető, hiszen ők maguk sem régen éltek. A férj hét évi házasság után veszítette el szeretett feleségét, 1962. áprillis 28-án, aki egy héttel halála előtt adott életet negyedik gyermeküknek. Sajnos a terhesség során egy rákos daganat is kifejlődött a méhében, amit műtétileg ugyan eltávolítottak, ám súlyos fertőzés áldozatául esett az édesanya. Gianna Molla tisztában volt állapota súlyosságával már a szülés előtt, és arra kérte férjét, történjék bármi, a gyermek életét mentsék meg.

II. János Pál pápa 1994-ben boldoggá, majd 2004-ben szentté avatta az önfeláldozó édesanyát mint az anyai szeretet kiemelkedő példaképét, hiszen senkiben nincs nagyobb szeretet annál, mint aki életét adja másokért, ahogy azt Jézus is tette.

A szerelmes leveleket negyedik gyermekük, Emanuela Gianna Molla bocsátotta közre édesapja engedélyével, aki hozzájárult a levelek halála utáni megjelentetéséhez.

Kép és szöveg: Dufek Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.