Menü Bezárás

Templom-út Gyulafehérvár környékén

Kedves Olvasók! Hányatoknak mondanak még valamit ezek a településnevek: Nagyág, Kéménd, Marosszentimre, Tövis, Boroskrakkó, Magyarigen, Sárd, Alvinc…

Ezek a települések a magyar történelemnek nem csak az erdélyi részében játszottak szerepet. Sajnos már sok helyen nincs magyar ajkú lakosság, de a templomok, az ott élő emberek gyökereinek a jelképe.

Néhány példa röviden:

Marosszentimre: Temploma Hunyadi Jánoshoz kapcsolódik, de már a XIII. századtól áll a falu fölött egy kis dombon. Freskói egyedülállóak.

Marosszentimre

Tövis: Fontos állomás volt, itt született például Rozsály Ferenc piarista pap, akinek a 1945-től fontos szerepe volt a Bajorországban élő magyar menekültek és hadifoglyok segélyezésében, lelkigondozásában. 1947-ben Ő alapította meg a Patrona Hungariae egyházközséget Münchenben.

Magyarigen: Bod Péter „a késő-barokk évtizedek legnagyobb magyar tudósa”. Az irodalomtörténet szempontjából legfontosabb műve a Magyar Athenas című, 1766-ban megjelent lexikon, amely több mint ötszáz magyar írót mutat be. A református templomban ritka módon érhető tetten a barokk és a klasszicizmus közötti átmenet.

Magyarigen

És nem utolsósorban: Alvinc, Martinuzzi (Fráter) György kastélya, ahol orvul megölték a püspököt.

Még hány és hány dolgot lehetne megemlíteni!

A templomok a Teleki Alapítvány és a református egyház közreműködésével újulnak meg.

Levelem végén még egy rövid megjegyzés: egy város, amit nem szabad kihagyni, mert ezeket a településeket összefogja, Gyulafehérvár. Ahol Márton Áron mellett a már említett Hunyadi János és Fráter György is alussza örök álmát.

Érdemes akár az internet segítségével is már most „felkeresni” ezeket a helyeket és templomokat! Több templom közelében megy el a Mária-út nemzetközi zarándokút is.

Kellemes barangolást!

Funke Attila, Erding

 

Vélemény, hozzászólás?