Menü Bezárás

Topolyára érkezett a Magyar | Művész | Világ kiállítás

Mint arról korábban többször is hírt adtunk, a Magyarság Háza 2021-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A jubileumot kulturális fesztivál, az intézmény történetét bemutató kiállítás és képeskönyv, valamint a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból összeállított tárlat tette emlékezetessé. Az utóbbi mintegy negyven művész egy-egy munkáját tárja a közönség elé. Ezekkel a művekkel – az aktuális helyszín adottságaitól függő összeállításban – az érdeklődők a tervek szerint találkozhatnak majd Afrikában, Amerikában, Ausztráliában, Ázsiában és Európában egyaránt. A világ körüli turné első állomása 2021 novemberében az ausztriai Innsbruck volt, 2022-ben pedig elsőként Vajdaságban, Topolyán tekinthették meg az igényes művészet kedvelői a Magyar | Művész | Világ – Kiállítás a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból című, exkluzív, a maga nemében egyedülálló gyűjteményt.

A Topolya Község Múzeumában rendezett kiállítást 2022. március 16-án Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte: a tárlat az alkotások révén összekapcsolja a diaszpórában élő magyarokat a Kárpát-medencében élőkkel és ezzel éppen a Magyarság Háza híd szerepét szimbolizálja. A híd jelleget domborították ki a megnyitóünnepség közreműködői is: az anyaországiak által Bácskában rendezett diaszpórai kiállításra a barokk kor zenei világát Kolozsvárról hozta el a Majó Zoltán művészeti vezető nevéhez fűződő Ensemble Flauto Dolce régizene-együttes.

A tárlaton kitörő örömmel fedeztük fel régi hűséges olvasónk, a Svédországban élő Berta Imre nevét és alkotását, a „Halálodat hirdetjük…” című fényképfelvételt, amelyet 2013-ban egy zarándoklat alkalmával, Medjugorjéban a Jelenések hegyén készített. Berta Imre Magyarországon, a Nógrád megyei Patakon született 1941-ben. Több mint ötven éve él Svédországban. Tervezőként dolgozott, jelenleg mint nyugdíjas svéd, magyar és német nyelven tolmácsolással foglalkozik – s mindemellett fotózik, mert, mint mondja, a fényképezés által szeretne a természethez és annak csodáihoz még közelebb kerülni.

A Németországban élő Palásthy Gergely Ferenc, a Schönstatt-Atyák Közösségének fiatal tagja is jelen van a kiállításon Sion de la Trinidad című, 2021-ben készített fametszetével. Gergely 1994-ben született Budapesten és Balatonfűzfőn nőtt fel. Középiskolai tanulmányait Veszprémben folytatta, majd Budapesten kertészmérnöki diplomát szerzett. Gyermekkora óta részt vett a Schönstatti Fiúmozgalom programjain. Az egyetemi évek alatt egyre világosabbá vált számára, hogy a papi hivatás az ő útja. 2017-től közel öt évet töltött Dél-Amerikában: két évet Paraguayban novíciátusban, 2019 márciusától pedig Santiago de Chilében tanult teológiát papi hivatására készülve. Jelenleg Németországban folytatja tanulmányait. A kisgrafika, a fametszetek világával nagyapja, Palásthy Lajos ismertette meg, aki egész életében gyűjtötte a kisgrafikai alkotásokat. Nagyrészt az ő hatására kezdett el Gergely fametszetkészítéssel foglalkozni. Sion de la Trinidad című grafikája a világon található számos Schönstatt-szentély egyikét, a Santiago de Chilében, az Andok hegység lábánál található Sion de la Trinidad-szentélyt ábrázolja, amelyet huszonöt éve szenteltek fel.

Egy másik szakrális tartalmú művet is felfedezhetünk a tárlaton, a csehországi Lőrincz Zsuzsa Szárnyas oltárát, amelyet fa, drót és papír felhasználásával készített. Zsuzsa 1954-ben született Pozsonyban, jelenleg Prágában él és alkot. Gyermekkorától rajzolt, festett, mintázott; meghatározó volt számára, amikor tizenhat évesen eljutott Zebegénybe a Szőnyi István Nyári Szabadiskolába. A Prágai Képzőművészeti Akadémián 1985-ben végzett Ladislav Čepelák grafikusművész növendékeként. Közben modellezni járt Večeřa szobrászművész műtermébe. Tagja a Cseh Grafikusok Szövetségének. Fontosabb grafikai sorozatai: Csallóköz; Partok; Cirkusz; Város peremén; A város; Archaikus mondák; Balladák. A grafika mellett mindig is vonzotta a szobrászat, az anyagban és térben való kifejezési lehetőségek. Szívesen dolgozik különböző anyagokkal, kővel, dróttal, papírral. Elmondása szerint ezek felélesztik benne a játékos gyermeket, aki ismeretlen ösvényeken járva fedezi fel a világot. Ehhez a felfedezőúthoz hasonlítható a képzőművészeti alkotás folyamata is. Mindig is erősen kötődött magyarságához és anyanyelvéhez. Ez megjelenik a munkáiban: a csallóközi táj legendáival együtt több grafikai sorozatát ihlette. A Szárnyas oltár munkássága szakrális tematikájú részéhez tartozik. A Madonna ölében kisbárány, az áldozati bárányt öleli magához. Az oltár félig nyitott két oldalán egy-egy szárny látható.

A Magyar | Művész | Világ című kiállítást a topolyai múzeumban Húsvétig tekinthetik meg az érdeklődők. Onnan a gyűjtemény Székelyudvarhelyre vándorol tovább; 2022. április 21-től a város művelődési házában várja majd a látogatókat.

Varga Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.