Menü Bezárás

Túl a puszedlidömpingen – Aktív hitgyakorlók, a Házas Hétvége mozgalomban csoportot is vezetnek a mézeskalács-készítő dinasztia tagjai

Nagyüzem volt a kisüzemben karácsony előtt. Olyankor készül a legtöbb mézes sütemény. Petritséké a legrégebbi, máig működő kisiparos dinasztia Szekszárdon. Felmenőik 1825 óta foglalkoztak a mézesbábos és viaszgyertyaöntő mesterséggel.

A Petrits család tagjai a kisüzemben

A hatodik generációt képviseli Petrits Szilveszter mint mézeskalácsos. A társszakmát, a gyertyaöntést a testvére, Péter viszi tovább. Besegít a munkába a két feleség és a két szülő is. Felmenőik 1825 óta foglalkoztak a mézesbábos és viaszgyertyaöntő mesterséggel Szekszárdon. A karácsony előtti fő termék a puszedli. Mázsaszámra. Sütése, díszítése sok erőt, időt, energiát igényel. Egyedi ötletekkel is előállnak a megrendelők. Van, aki focicipő alakú mézeskalácsot rendel, van, aki kamiont, van, aki libát. S egyre gyakoribb, hogy puszedlidíszekkel ékesítik fel a fenyőfákat: vállalatok céges logóval, magánszemélyek csengettyű, csillag, fenyő, virág, angyalka, bárányka, huszár és szív alakúakkal. A recept az eredeti, de az árusítás módja sokat változott a kirakodóvásártól a webáruházig.

‒ Még a klasszikus, búcsúba járós, piacozós időszakba csöppentem bele – emlékszik vissza Petrits Szilveszter –, amikor, 1997-ben, diplomaszerzés után bekapcsolódtam a munkába. Elkezdtünk szállítani néhány kisebb boltnak a Dél-Dunántúlon, de a multik, a szupermarketek megjelenésével ezek a kis üzletek tönkrementek. Úgyhogy 1998-ban eljutottunk a saját bolt nyitásáig. Ennek a forgalma akkor vált számottevővé, amikor mellette létrehoztuk a mesterség történetét bemutató múzeumot. A kirándulóbuszokkal érkező turisták mindig bevásároltak. Az internet térhódításával aztán sokkal könnyebbé vált a csoportok fogadása, az időpontok egyeztetése és az önmagunk megismertetése, az árusítás is.

A Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeum 2003-ban nyílt és valószínűleg a világ egyetlen ilyen kiállítása. A család hajdan volt iparosainak gépei, eszközei, fotói, bizonyítványai, mesterlevelei láthatók benne. Évente hat-nyolcezren keresik fel. Minden lakott kontinensről volt már látogatójuk Ausztráliából, az USA-ból, Indiából, Japánból és Kanadából is.

Petrits Szilveszter mézeskalácsos (balról) és Petrits Péter gyertyaöntő a mesterséget bemutató múzeumban

Maga a mézeskalács közép-európai specialitás. Csak Németországban, Ausztriában és Magyarországon ismert. A messzebbről érkező látogatók rácsodálkoznak.

‒ Amikor spanyolok jártak itt – meséli a kismester –, kiderült, hogy nekik még szavuk sincs rá. Úgy kellett körbeírni, mi is ez és hogyan készül. Természetes anyagokból, hagyományos módon. Pár éve a Márc nevű mézesitalt is elkezdtem újragyártani, dédapám receptje alapján.

Árusítanak a szekszárdi piacon, és néhány helyre kitelepülést is vállalnak, hagyományőrzésből. Ott vannak évről-évre a helyi szüreti és a pünkösdi fesztiválon, a sióagárdi és a szekszárdi búcsúban. A 2020-as év persze náluk is más volt, mint a többi. A vásárok elmaradtak, tavasszal, átmenetileg a múzeumot is be kellett csukniuk, ami miatt a kisboltjuk forgalma alaposan visszaesett. Ám a nyár második felében a belföldi turizmus megélénkült, és ennek köszönhetően nem zártak sokkal rosszabb évet, mint máskor.

Nemcsak az üzletről szól a karácsony előtti időszak Petritséknél. Aktív hitgyakorlók, egy ideig a házasulandók jegyesoktatásában is részt vállaltak a helyi plébánián. Most egy házaspárokból álló csoportot vezetnek, a Házas Hétvége katolikus lelkiségi mozgalom keretében.

‒ Három gyermekünk van – mondja a családfő –, és az advent nálunk a közös, bensőséges felkészülésről, a Jézus-várásról szól. De a mesterséghez is kapcsolódik egyfajta lelkiség. A mézeskalács, ezeréves története során, tulajdonképpen érzéseket közvetített: szerelem, szeretet, köszönet, hála. Magamat is sokszor érzésközvetítőnek nevezem, amikor egyedi alakú, egyedi feliratú süteményre kapok megrendelést. Édes üzeneteket továbbítok.

Wessely Gábor
A szerző fotója