Menü Bezárás

Világító neonkereszt vonult végig Budapesten a húsvétvasárnap bemutatott „A Passió” produkcióban

Hogyan nézne ki a húsvéti történet, ha ma játszódna? Ezt jelenítette meg Herendi Gábor rendezésében, a Manna FM megbízásából készült formabontó produkció, amelyet húsvétvasárnap este mutattak be a TV2-n. Jézus vonattal érkezett meg a városba, Rudolf Péter pékségében vette meg a kenyeret az utolsó vacsorához és rabomobillal vitték Pilátus elé.

Kortárs magyar slágerekkel televíziós produkció készült Jézus passiójából: Hollandia, Anglia és az Egyesült Államok után 2021 áprilisában Budapestre is megérkezett a The Passion, a világ legismertebb történetét bemutató zenés utcaszínház, amelyet a TV2 április 4-én, Húsvétvasárnap este élőben közvetített. A Jézus szenvedéstörténetét valósághűen, mégis könnyen értelmezhetően bemutató nemzetközi zenés televíziós formátum már nézők millióit hódította meg világszerte élőben és a televíziók előtt is. Az előadás 2006-os manchesteri bemutatóját a BBC is sugározta, több tízezer fős élő közönség előtt és több milliós televíziós nézettséggel. 2011 óta Hollandiában minden évben más városban rendezik meg, többek között Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában is bemutatták. A Passió 2016-ban meghódította az Amerikai Egyesült Államokat is, ahol New Orleans belvárosában játszották el a húsvéti történetet, amelyet élőben közvetített az országos FOX televízió.

A hazai változat a MannaFM 98.6 megbízásából Herendi Gábor, a Valami Amerika és a Kincsem alkotójának rendezésében készült. Olyan neves hazai előadók, mint Brasch Bence, Sena Dagadu vagy Szolnoki Péter közkedvelt magyar slágereken keresztül tették közérthetővé és kortárssá a passió történetét.

A közvetítés előtt Török Csaba atya, az esztergomi bazilika kormányzója ezeket a gondolatokat osztotta meg a televízió nézőivel a passió műfajáról és a produkcióval kapcsolatosan: „A passió üzenete nem egy múzeumi tárgy, amit vitrinben kell őrizni, hogy mindenki messziről megcsodálhassa, a passió története a mi életünk története. Mirólunk szól. Krisztussal történik és rólunk szól. Hogyan fogom ezt az egyszerű igazságot megérteni, hogy ez az én történetem is? Nem kétezer év távolságából, bocsánat, hogy így mondom: páholyból nézem, kívülről, amit Jézus tesz, szenved, hanem beleélem magam abba az egyszerű igazságba, hogy ott én vagyok, ez az én történetem. A hitünk egyik alapvető kijelentése, hogy az Isten emberré lett. A végtelen, a tökéletes Isten egy emberi testet, egy emberi életet, egy emberi sorsot vett magára. Lehet, hogy itt-ott meg lehetne hirtelen botránkozni, mert szíven üt, hogy Jézus történetével egyik vagy másik kortárs slágerünket eszembe se jutna összekapcsolni, de végül is a szövegben, a szereplők játékában, és az érzelmekben, amelyeket ez megindít bennünk, mégiscsak – ha szabad így mondani – megkezdődhet a passió üzenetének a megérkezése a mi személyes életünk világába.”

A járványügyi szabályozások miatt a The Passiont idén helyszíni nézőközönség nélkül, a Városligeti Műjégpálya területén felépített óriásdíszletben rendezték meg televíziós kamerák előtt. Az eredetileg holland ötlet alapján készült előadás különlegessége, hogy mindig az adott ország ismert dalait építik be az előadásba, hogy az új környezetbe került dalok más értelmet kapva, segítsék a húsvéti események megértését, a ma emberéhez közelebb vigyék a régi történetet. Így hangozhatott el például az utolsó vacsora alatt a Neoton Holnap hajnalig című slágere vagy a közönség nagy kedvence, az Édes kisfiam, Cserháti Zsuzsa szívbemarkoló dala, amelyet Sena Dagadu adott elő Mária szerepében. „Meglepő, hogy mennyire stimmelnek a szövegek, amelyek nincsenek átírva, de abba a szituációba helyezve teljesen másról szólnak” – mondta az előadás kapcsán Stohl András, aki A Passió házigazdája és történetmesélője volt. A produkcióban olyan ismert hazai előadók is megjelentek, mint Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Kubik Anna, Bányai Kelemen Barna, Telekes Péter.

„Korábban nem foglalkoztam hasonló klerikális dolgokkal, de a formátumot megnézve rájöttem, hogy ez egy hihetetlenül érdekes kísérlet. Nagyon tetszett, ahogy a koncepció a valláshoz és a jézusi történethez viszonyul, hiszen így a pátosztól megfosztva lehet foglalkozni magával a történettel, annak sokrétűségével, így ez edukáció is és ettől a rendezői feladat nagyon izgalmassá vált számomra” – jegyezte meg A Passió kapcsán Herendi Gábor, az előadás rendezője.

A The Passion egyedülálló lehetőséget nyújt minden nézőnek, hogy az anyanyelvükön megszeretett dalok új értelmezést nyerjenek és új nézőpontokkal, új felismerésekkel gazdagodjunk az egymáshoz való viszonyunkról, hitről, bizalomról, nyitottságról és az elfogadásról: vagyis a közös dolgainkról. A The Passion egyszerre nyújt érdekes, de nyugodt kikapcsolódást és lehetőséget, hogy elmélyedjünk a mindannyiunk által ismert történet tanulságain.

A www.thepassion.hu oldalon megtalálhatóak a budapesti előadás fényképei mellett a produkcióban felcsendült dalok, valamint werkvideók is.

Összeállította: Varga Gabriella
Fotók: thepassion.hu

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.