Menü Bezárás

2022. április 17.: Húsvét, Jézus Krisztus feltámadása

Forrás: Pixabay

Éreztél már olyat, hogy valaki vagy valami nagyon hiányzik? Például amikor hosszú időre elutaztak a szülei, és a nagyiék vigyáztak rád? Biztosan jól érezted magad a nagyszülőknél, de ugye nagyon vártad őket, hogy végre hazaérjenek? Vagy amikor te mentél el osztálykirándulásra vagy sítáborba: akkor is hiányoztak, igaz? Természetesen ők is ugyanígy éreztek, és te is nagyon hiányoztál nekik, míg nem voltatok együtt.

Ez a hiányérzet még erősebb, ha olyasvalaki nincs velünk, akiről tudjuk, hogy itt a földön már nem tudunk vele találkozni. Az én nagyszüleim már nem élnek, de sokat gondolok rájuk, s amikor visszaemlékszem a gyermekkori történetekre, amelyek hozzájuk kapcsolódnak, sokszor gondolok arra, bárcsak itt lehetnének velem.

Nagypénteken, Jézus Krisztus kereszthalála után a tanítványok is ezt a hiányt érezhették. Pedig Jézus többször is előre tudtukra adta, hogy meg fog halni, de harmadnapon feltámad. A tanítványok mégis kétkedtek a feltámadásban. Amikor Mária Magdolna meglátta az üres sírt, Péterhez és Jánoshoz sietett, és azt mondta nekik: „Elvitték az Urat a sírból, s nem tudni, hova tették.” Nem azt mondta tehát, hogy Krisztus feltámadt, hanem hogy elvitték. A két tanítvány azonban, amikor a sírhoz szaladt, és látták az otthagyott gyolcsot és a kendőt, megértették az Írást. Ahogy a Szentírásban olvashatjuk: „Nem sokkal később Péter is odaért. […] Most már a másik tanítvány is bement, aki először ért oda a sírhoz. Látta és hitt. Eddig nem értették ugyanis az Írást, amely szerint föl kellett támadnia a halálból.”

Ha van olyan valaki, aki nagyon hiányzik neked, aki már nincs közöttünk itt a földön, gondolj arra, hogy Krisztus Urunk mindannyiunknak elhozta a feltámadás és az örök élet reményét. Az én nagyszüleim is csak ebből a földi világból távoztak el, de a mennyországban a lelkünk újra együtt lesz Istennél. De nemcsak azokkal találkozunk újra, akiket a földön megismerhettünk.

Erre gondolj te is akkor, amikor húsvét napján Jézus feltámadását ünnepeljük: Ő meghalt és feltámadt, és minket is erre az útra hív. Az utolsó ítélet napján mindannyian feltámadunk.

Kovács Péter


Ez a tartalom az Együtt a nyelvhazában című programunkhoz kapcsolódik, amelynek részeként 2022-ben minden hónapban közzéteszünk honlapunkon három, a Gyermekeknek rovatunkban megjelent, adott hónaphoz kapcsolódó ismeretterjesztő írást. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük