Menü Bezárás

2022. június 24.: Jézus Szent Szíve

Május végén, június elején hétről hétre gyönyörű ünnepek követik egymást: Urunk mennybemenetele, pünkösd, Szentháromság vasárnapja, Úrnapja. Június közepén-végén pedig elérkezünk egy olyan ünnephez, amely talán kevésbé ismert, „titokzatos”. De mit is ünneplünk Jézus Szentséges Szíve napján, ebben az évben június 24-én?

Van két festmény, amelyet biztosan Te is láttál már, akár templomokban, akár kis szentképeken. E két festmény szorosan kapcsolódik a Jézus Szíve-tisztelethez.

Élt a XVII. században Franciaországban egy szent életű apáca, Alacoque Szent Margit, akinek több látomásban is megjelent Jézus. Az egyik legmegrázóbb látomása az volt, amelyben Krisztus szeretettől lángoló szívét látta. Ez valószínűleg 1674 Úrnapján történt. Egy évvel később pedig, az Úrnapja utáni napokban Jézus megbízta azzal, hogy gondoskodjék Jézus Szívének ünnepéről. A Szent Szív tisztelőitől pedig azt kérte, hogy minden hónap első péntekén végezzenek szentgyónást és szentáldozást. Margit látomásai nyomán terjedt el Jézus Szívének immár hagyományos ábrázolása: megnyitott, lángoló szív, amelyből kereszt nő ki a szeretetből vállalt halál jelképeként.

Jézus Szívének egy szintén nagyon ismert és népszerű ábrázolása az Isteni Irgalmasság-kegyképen látható. A XX. század elején Lengyelországban élt nővér, Fausztina Kowalska számára megjelent az Úr Jézus és a gondjaira bízta Isten Irgalmasságának üzenetét. Krisztus kérte a buzgó apácát, hogy hirdesse az Isteni Irgalmasság kinyilatkoztatását minden embernek, szüntelenül kérje ezt az irgalmat mindenki számára és terjessze az Isteni Irgalmasság tiszteletét. Az Irgalmasság tisztelete terjesztésének fontos eszközeként Krisztus átadott egy képet Fausztina nővérnek, amelyen a Jézus Szent Szívéből áradó két (fehér és piros) sugár látható: az igazságosság és irgalmasság, a bűnbánat és a bűnbocsánat, az áldozat és az engesztelés, a felebaráti szeretet és az isteni szeretet jelképe.

A Jézus Szíve-tisztelet hivatalos egyházi ünnepnapja a pünkösd utáni második vasárnapot követő péntek, de egész júniusban és minden hónap első péntekén is bizalommal forduljunk Jézus Szentséges szívéhez.

Kovács Péter


Ez a tartalom az Együtt a nyelvhazában című programunkhoz kapcsolódik, amelynek részeként 2022-ben minden hónapban közzéteszünk honlapunkon három, a Gyermekeknek rovatunkban megjelent, adott hónaphoz kapcsolódó ismeretterjesztő írást. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük