Menü Bezárás

2022. május 26.: Urunk mennybemenetele (Áldozócsütörtök)

A negyvenes számnak különleges szerepe van hitéletünkben – de népi megfigyeléseinkben is. Június elején lesz Medárd napja, amelyről azt tartja a hagyomány: ha ezen a napon esik az eső, akkor onnantól kezdve negyven napig esni fog. „Piroska napján (január 18.) ha fagy, negyven napig el nem hagy” – tartja a mondás. Gyertyaszentelő napján (február 2.) „az előbújó medve árnyékát meglátja, visszabújik még a barlangjába” és negyven napig fázunk még.

Készítette Andrea Mantegna – The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH

Ezek csupán kedves népi hiedelmek, azonban érdemes megfigyelni, hogy a Szentírásban is hány helyen előfordul és milyen fontos szerepet kap a negyvenes szám. Az Ószövetségben olvashatjuk, hogy negyven napig tartott a vízözön, Mózes negyven napig böjtölt a törvény kihirdetése előtt, negyven évig tartott a pusztai vándorlás, Illés próféta negyven napig ment Isten hegyére, a Hórebre, Jónás negyvennapos bűnbánatra hívta Ninivét. A korai kereszténység idején, a Római Birodalomban halt mártírhalált a negyven sebastei vértanú, a római légió negyven katonája, akik a keresztényüldözések közepette is kitartottak hitük mellett.

A keresztények számára azonban a legfontosabb példa Jézus negyvennapos böjtje. Áprilisban ünnepeltük Krisztus feltámadását, Egyházunk legnagyobb ünnepét. Még jól emlékszünk az azt megelőző nagyböjti időszakra: húsvét előtt negyven nappal, hamvazószerdán kezdődött a készületünk a legszentebb ünnepre. Húsvétkor pedig máris egy újabb negyvennapos időszak kezdődött, hiszen minden évben a húsvét utáni negyvenedik napon emlékezünk Urunk mennybemenetelére. Ez a nap csütörtökre esik; a hagyomány szerint áldozócsütörtöknek nevezzük, mivel a húsvéti szentáldozás időszakának ez volt az utolsó lehetséges napja. Több országban az áldozócsütörtököt követő vasárnapon tartják Urunk mennybemenetelének ünnepét. Jézus feltámadása után negyven napon át megjelent az apostoloknak, hogy megerősítse őket hitükben, a negyvenedik napon pedig dicsőségesen felment a mennybe: „E szavak után szemük láttára fölemelkedett és felhő takarta el szemük elől.”

Idén május 26-án ünnepeljük Urunk mennybemenetelét, áldozócsütörtököt. Azután pedig már csak alig több mint egy hét, és megkapjuk Isten nagy ajándékát, pünkösd titkát, a Szentlelket…

Kovács Péter


Ez a tartalom az Együtt a nyelvhazában című programunkhoz kapcsolódik, amelynek részeként 2022-ben minden hónapban közzéteszünk honlapunkon három, a Gyermekeknek rovatunkban megjelent, adott hónaphoz kapcsolódó ismeretterjesztő írást. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.