Menü Bezárás

Augusztus 20.: Szent István király és a Szent Korona ünnepén szegjük meg az új kenyeret

Manapság a nagy áruházak élelmiszerüzleteiben kedvünkre válogathatunk a legkülönfélébb péksütemények között: van fehér, barna, rozsos, burgonyás, szezámmagos, korpás, s ki tudja, milyen alapanyagból és ízesítéssel készült kenyér. Sokan talán már nem is tudják, mennyi munka kell ahhoz, hogy a finom, friss, ropogós kenyér az üzletek polcaira és az asztalunkra kerüljön. Nagymamám még saját kezével, házilag sütötte a család kenyerét: ismerte a dagasztás, kelesztés minden fortélyát. Aki evett már igazi házi, hagyományos, kemencében sült kenyeret, az biztosan egyetért velem: sokkal finomabb és tartalmasabb, mint az áruházláncok sorozatgyártásban, futószalagon készülő, „felfújt” kenyerei.

Nekünk, katolikusoknak azonban a kenyér nem csupán egyszerű, hétköznapi eledel, amellyel csillapíthatjuk éhségünket. Gondolj csak arra, hogy hány helyen találkozunk a Szentírásban a kenyérrel: az ószövetségi húsvét a kovásztalan kenyér ünnepe volt; a sátán szavára Jézus megtagadta a kövek kenyérré változtatását; a legismertebb újszövetségi történetek közé tartozik a két kenyérszaporítás. Az utolsó vacsorán pedig Krisztus a kenyér megtörésével, átváltoztatásával és a tanítványok közötti szétosztásával megalapította az Oltáriszentséget. Valahányszor szentáldozáshoz járulunk, Krisztus Testét vesszük magunkhoz. Legismertebb imádságunkban, a Miatyánkban is arra kérjük az Urat, hogy adja meg mindennapi kenyerünket: természetesen nemcsak a fizikai értelemben vett kenyérért fohászkodunk, hanem a lélek táplálékaiért is.

Kép forrása: Minap.hu

A nyár, ezen belül is az augusztus nemcsak az iskolai szünet és a nyaralások, hanem a termények betakarításának időszaka is. Hagyományosan Péter-Pál napján, június 29-én kezdődik az aratás, mi, magyarok pedig augusztus 20-án, Szent István királyunk és a Szent Korona ünnepén szegjük meg az új kenyeret, vagyis az ez évi friss gabonából készült első kenyereket. Ha Magyarországon jársz (de talán így van ez a nagyvilágban sok helyen, ahol honfitársaink élnek), augusztus huszadikán térj be egy temploma és vedd magadhoz a szentáldozásban Krisztus Testét, majd a szentmise után kóstold meg az atya által megáldott friss, új kenyeret!

Kovács Péter


Ez a tartalom az Együtt a nyelvhazában című programunkhoz kapcsolódik, amelynek részeként 2022-ben minden hónapban közzéteszünk honlapunkon három, a Gyermekeknek rovatunkban megjelent, adott hónaphoz kapcsolódó ismeretterjesztő írást. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.