Menü Bezárás

December 6.: Szent Miklós püspök

Kép forrása: martinuskiado.hu

Élt egyszer, réges-régen egy szent életű püspök, akiről csodás legendák maradtak fenn az utókor számára. Az egyik ilyen történetet mindenki ismeri. De vajon az alábbi legendákból rájössz-e, kiről van szó?

Amikor a szent elődje, a korábbi püspök meghalt, a környék püspökei találkoztak, hogy megválasszák az utódot. Egyikük éjszaka egy égi hangot hallott: „Holnap délben állj a templom kapujába! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljétek püspökké.” Így is történt…

Egy másik legenda a következő történetet meséli el: „Egyszer a vidéken éhínség volt, a kikötőben gabonával megrakott hajók horgonyoztak, rakományukat a római császári tárházak feltöltésére szánták. A püspök tárgyalni kezdett a hajósokkal, és azt javasolta, hogy minden hajóról száz mérőnyi gabonát adjanak a városnak, bizonyára nem fogják észrevenni a hiányt a császári ellenőrök. A kapitányok átadták neki a kért gabonát, de amikor megérkeztek rendeltetési helyükre, a rakomány éppen annyi volt, amennyit eredetileg a hajóba pakoltak.”

Egy házaspárnak sokáig nem született gyermeke. A szenthez imádkoztak; közbenjárására végül fiuk született. A család hálából egy díszes kelyhet akart vinni a püspökről elnevezett templomba, a szent városába. A hosszú tengeri út alatt a kisfiú ezzel a kehellyel szeretett volna vizet meríteni a tengerből, ám beleesett a vízbe és megfulladt. A tragédia ellenére a szülők folytatták útjukat. Amikor megérkeztek a templomba, egy másik, kevésbé értékes kelyhet helyeztek az oltárra. Egy láthatatlan kéz azonban ellökte az ajándékot. Ekkor a halottnak gondolt kisfiú beszaladt a templomba, és elmesélte a szüleinek, hogy Miklós püspök mentette meg a tengerből. Ezt követően az igazi, díszes kelyhet helyezték az oltárra hálájuk jeléül.

A következő csodát talán a Föld minden országában ismerik: három lánytestvér eladósorba került, de a család szegénysége miatt apjuk bűnös életre adta volna őket. A szent úgy mentette meg a három lányt, hogy arannyal telt zacskókat dobott be az ablakukon. Így már tisztességgel férjhez mehettek.

Ugye már kitaláltad, Szent Miklósról szólnak a legendák, a kis-ázsiai Myra város püspökéről, akinek legismertebb csodás tette nyomán a Mikulás-hagyomány kialakult. Néhány nap múlva, december 6-án biztosan a Te ablakodba is tesz valamilyen meglepetést!

Kovács Péter


Ez a tartalom az Együtt a nyelvhazában című programunkhoz kapcsolódik, amelynek részeként 2022-ben minden hónapban közzétettünk honlapunkon három, a Gyermekeknek rovatunkban megjelent, adott hónaphoz kapcsolódó ismeretterjesztő írást. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük