Menü Bezárás

Január 25.: Szent Pál apostol

Elkezdődött az új naptári év s máris fontos feladatok állnak előttünk. Közeleg a félévi bizonyítványosztás. Neked hogy sikerült az első féléved az iskolában? Bármilyen osztályzatokat is kapsz, fontos tudni, hogy még csak félidőben járunk. Ha kitűnőek a jegyeid, akkor sem szabad hátradőlni: év végéig folytatni kell a szorgalmas tanulást. Ha pedig kicsit rosszabbak az eredményeid, ne csüggedj: van még néhány hónapod a javításra!

Valamennyiünk életére igaz, hogy – akárcsak az iskolában – eljön a „bizonyítványosztás” ideje. S bizony sokan életük folyamán „rossz tanulók” voltak, ám a lehetőség mindig megvan, hogy kijavítsuk az elégtelen osztályzatokat, és végül kitűnő bizonyítványt, jutalmul pedig a mennyországot kapjuk. Ez nem csak ránk, hétköznapi emberekre igaz; talán nem is gondolnád, de még a legismertebb szenteknek is javítaniuk kellett „félévi bizonyítványukon”…

Szent Pál apostol, a későbbi nagy misszionárius, életének első felében tűzzel-vassal üldözte a keresztényeket, jelen volt az első vértanú, Szent István diakónus megkövezésénél is. Életének fordulópontja a megtérése volt, amikor Damaszkusz felé tartva megjelent számára Jézus, és ekkortól Pál buzgó keresztény lett, szerte a világban hirdette az Evangéliumot. Megtérését ebben a hónapban, január 25-én ünnepli Egyházunk. Ő tehát ifjúként, a „tanév felénél” bukásra állt, ám végül kijavította a rossz jegyeket, és az „év végén” kitűnő bizonyítványt kapott – Istentől.

Hasonló életutat járt be egy másik szentünk, a korai kereszténység nagy alakja, Szent Ágoston. Fiatalon társaival kicsapongó életet élt és tanulmányait is elhanyagolta. Tehát vele kapcsolatban is elmondható: nem kaphatott túl fényes „félévi bizonyítványt” a Jóistentől. Ám édesanyja, Szent Mónika kitartó imádsága és Milánó szent püspökének, Ambrusnak hatására, valamint egy isteni látomás által Ágoston megtért, a léha ifjúból igaz keresztény lett, Egyházunknak pedig az egyik legnagyobb hatású tanítója. Szent Ágoston is kijavította tehát az elégtelen „félévi bizonyítványát”.

Bízom benne, hogy a te jegyeid már most, félévkor is kiválóak lesznek. Ha mégsem, februártól törekedj arra még erősebben, hogy az év végére eltűnjenek a rossz osztályzatok, és mind az iskolában, mind a Jóistentől kitűnő bizonyítványt kapj!

Kovács Péter
(Életünk, 2020. január)


Ez a tartalom az Együtt a nyelvhazában című programunkhoz kapcsolódik, amelynek részeként 2022-ben minden hónapban közzéteszünk honlapunkon három, a Gyermekeknek rovatunkban megjelent, adott hónaphoz kapcsolódó ismeretterjesztő írást. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.