Menü Bezárás

November 16.: Skóciai Szent Margit

Az uralkodók, királyok, grófok, hercegek a hagyományoknak megfelelően szinte mindig rangjukhoz hasonló, hozzájuk „méltó” feleséget választottak maguknak. Sőt ezek a házasságok sok esetben nem csupán két ember örök életre szóló szövetségét jelentették, hanem országaik, tartományaik, birtokaik egyesítését is. Így aztán a királyi, fejedelmi szülők sokszor már gyermekkorukban „odaígérték” egymásnak az ifjú örökösöket, így biztosítva az országok erősödését és további gazdagodását.

Mai szemmel nézve bizony azt gondolhatjuk, nehéz dolguk volt a királynéknak, hiszen megeshetett, hogy olyasvalakikhez adták őket férjhez, akiket nem is ismertek, talán még sosem találkoztak velük. Történelemkönyvek, színdarabok, mesék örökítik meg a hányatott sorsú leányok élettörténetét. De egy igazi keresztény ebben a helyzetben is megtalálja a módját annak, hogy a rosszat jóra fordítsa – imádsággal, szeretettel, tettekkel, jó cselekedetekkel.

Ilyen igaz, hithű keresztény volt Skóciai Szent Margit is, aki a XI. században élt és Skócia királynéja volt. Talán kevesen tudják, hogy Margit Magyarországon született, Réka várában, a Baranya megyei Mecseknádasd közelében. Édesanyja, Ágota Szent István királyunk leánya (más források szerint húga) volt. Az azóta eltelt hosszú évszázadok távlatából nem tudunk túl sokat Margit életéről, de abból az időből, amikor Skócia királynéja lett, maradtak fenn feljegyzések. Skócia királya akkoriban Véreskezű Malcolm volt, aki nagy-nagy kegyetlenséggel állt bosszút ellenségein. A kicsapongó életet élő Malcolm feleségül kérte Margitot, aki, ismerve a király természetét, csak családjának kérésére mondott igent a házasságra. Ahogy Margit életrajzában olvashatjuk: „Malcolm a legnemesebb családból vett magának feleséget, aki még nemesebb volt bölcsességében és jámborságában. Hatására a király elhagyta vad szokásait. Egész környezete megváltozott Margit körül. Előtte többé egy durva szót ki nem ejtettek.”

Skócia népe hálás szeretettel tisztelte Margit királynét, aki templomokat és kolostorokat építtetett és minden szenvedő emberen segített. E tevékenységét tekintve felismerhetjük a lelki rokonságot a mi egyik legkedvesebb szentünkkel, Árpád-házi Szent Erzsébettel, aki Margithoz hasonlóan a középkorban élt, szintén királyi származású volt, és egész életével a legszegényebbeket, a legelesettebbeket szolgálta.

Emlékezzünk ebben a hónapban Skóciai Szent Margitra (november 16-án) és Árpád-házi Szent Erzsébetre (november 19-én)!

Kovács Péter


Ez a tartalom az Együtt a nyelvhazában című programunkhoz kapcsolódik, amelynek részeként 2022-ben minden hónapban közzéteszünk honlapunkon három, a Gyermekeknek rovatunkban megjelent, adott hónaphoz kapcsolódó ismeretterjesztő írást. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük