Menü Bezárás

November 25.: Alexandriai Szent Katalin

A közismert magyar néphagyomány szerint „ha Katalin kopog, karácsony locsog”. Vagyis ha Katalin napján, november 25-én fagy, akkor karácsonykor esős, latyakos idő várható. Az időjósló mondás fordítottja is igaz, vagyis ha Katalin napon esős, enyhe az idő, akkor karácsonykor fagyni fog és szép fehér karácsony várható. Kíváncsi vagyok, idén vajon igaznak bizonyul-e ez a népi megfigyelés! Talán kevésbé ismert az a népszokás, amely szintén ehhez a naphoz kötődik: a hajadon leányok Katalin napján vízbe tettek egy faágat, s ha karácsonyig kihajtott, ez azt jelentette, hogy a lány hamarosan férjhez megy.

Láthatjuk, hogy a magyar nép körében különleges szerepet töltött be a november végi Katalin-nap. De ki volt Katalin, ki ennek a napnak a „névadója”?

Réges-régen, az ókor végén, Egyiptomban élt egy okos és szépséges királylány. Amikor a római császár ellátogatott a királylány városába, Alexandriába, kihirdette, hogy halállal büntet mindenkit, aki nem hódol a pogány bálványok előtt. A királylány, aki hívő keresztény volt, nem ijedt meg a császár fenyegetésétől, hanem bátran megvallotta hitét. A császár Alexandriába hívatta a birodalom ötven legnagyobb bölcsét, hogy tudományos vitában kerekedjenek felül a királylányon. Ám ő világos érvelésével „legyőzte” a bölcseket. Bosszúból a császár máglyahalálra ítélte az ötven tudóst. Amikor a vesztőhelyre mentek, a királylány biztatta őket, hogy a tűz pótolja a keresztséget, s így elnyerik az üdvösséget.

A császár ezután felajánlotta a királylánynak a császárnői trónt, ám ő határozottan visszautasította. A feldühödött uralkodó börtönbe záratta, de ő itt is tanúságot tett hitéről: a császár feleségét és kétszáz katonáját a keresztény hitre térítette. A császár erre kivégeztette a feleségét és a megtérített katonáit, és a királylányt is halálra ítélte. A kivégzés előtt a királylány arra kérte Istent, hogy azok, akik Krisztus szeretetéért megemlékeznek róla, bőséget lássanak kenyérben és borban, testük egészséget nyerjen és minden földi jóban részesüljenek. Erre a mennyből hang hallatszott, amely jelezte, hogy kérései teljesülni fognak.

Ez a szent életű egyiptomi királylány volt Katalin, akinek ünnepét november 25-én tartjuk. Ha a népi megfigyelések nem is mindig pontosak, és a november végi „jóslat” nem is válik be, Szent Katalinhoz mindig bátran fordulhatsz imával!

Kovács Péter


Ez a tartalom az Együtt a nyelvhazában című programunkhoz kapcsolódik, amelynek részeként 2022-ben minden hónapban közzéteszünk honlapunkon három, a Gyermekeknek rovatunkban megjelent, adott hónaphoz kapcsolódó ismeretterjesztő írást. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük