Menü Bezárás

Október 18.: Szent Lukács evangélista

Ilyenkor ősszel, ahogy hidegebbé válik az idő, egyre többen betegszenek meg. Ez jobb esetben csak egy egyszerű megfázást jelent, a tél közeledtével azonban sokakat súlyosabb, fertőző betegségek döntenek le a lábukról. Ne tudom, te hogy vagy vele, én iskolásként még „örültem” is egy-egy kisebb megfázásnak, különösen a nehéznek igérkező dolgozatírások idején… Persze a betegség gyorsan elmúlt, a megúszott dolgozatot pedig be kellett pótolni. Szóval mégsem olyan jó dolog lebetegedni…

Forrás: kegytargy.hu

Mint szinte minden gyereknek, nekem is megfordult a fejemben, hogy ha nagy leszek, orvosként fogok dolgozni. Valóban, embertársaink gyógyítása az egyik legszebb és legősibb hivatás, hiszen már évezredekkel ezelőtt is voltak orvosok – még ha nem is a mai, legmodernebb módszerekkel és eszközökkel siettek a betegek segítségére. Ha figyelmesen olvasod a Szentírást, ott is találkozhatsz orvosokkal, gyógyítókkal. Sőt az egyik evangélista maga is az orvosi hivatást választotta: ő Szent Lukács (ahogy Szent Pál írja egyik levelében: „Köszönt benneteket Lukács, a kedves orvos”), akire ebben a hónapban, október 18-án emlékezik Egyházunk. Milyen érdekes, hogy Lukács evangéliumában fontos szerepet kap az orvosi hivatás, bár nem a szó szoros értelmében. Az evangélista ugyanis Jézust is orvosnak, az emberiség gyógyítójának nevezi, aki elhozta nekünk a bűnökből való gyógyulást.

A legenda szerint Lukács nemcsak orvos volt, hanem festőművész is. A római Maria Maggiore-bazilikában látható egy Mária-kép, amelyet a hagyomány Szent Lukács festményének tart. A képről több csodás történetet őriz a hagyomány. Nagy Szent Gergely pápa idejében, a VI. században pestis pusztított Rómában. Mivel a járvány nem akart alábbhagyni, a pápa körmenetben vitte végig a képet a városban és a vész elmúlt. IV. Leó alatt, a IX. században a Róma melletti Borgóban hatalmas tűz keletkezett, s csak a körmenettel odavitt kegykép tudta megállítani.

Szent Lukács evangélista az orvosok és a festők védőszentje, de patrónusuknak tekintik az aranyművesek, a zománckészítők, a kőfaragók, az ötvösök, a sebészek, a szobrászok, az üvegfestők, a kórházak és a fürdők is.

Bízom benne, hogy ezen az őszön és télen téged elkerülnek a betegségek, de ha mégis megbetegednél, fordulj bátran imádsággal Szent Lukácshoz, a kedves orvoshoz!

Kovács Péter


Ez a tartalom az Együtt a nyelvhazában című programunkhoz kapcsolódik, amelynek részeként 2022-ben minden hónapban közzéteszünk honlapunkon három, a Gyermekeknek rovatunkban megjelent, adott hónaphoz kapcsolódó ismeretterjesztő írást. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.