Menü Bezárás

Adventi séta Münchenben

Ebben az évben a járványhelyzet miatt valahogyan másként kell ünnepelnünk, ezért egy sétára invitálom az olvasót. Négy olyan templomot fogunk meglátogatni, amelyeknek van valamilyen magyar vonatkozásuk.

A Karlsplatz környékén található a Kreuzstrasse és a Herzogspitalstrasse sarkán a Damenstiftskirche St. Anna templom. Ez a templom volt 1966 óta a mi otthonunk, ahol minden vasárnap és ünnepkor szentmisét ünnepeltünk. Innen közvetítette gyakran a Szabad Európa Rádió a liturgiát. A templom érdekessége, hogy a háborúban megsérült, megsemmisült képeket a szürke árnyalatai használatával festették újra, mivel senki sem volt biztos abban, hogy a keletkezéskor a festők milyen színeket használtak. A szentélyben található egy utolsó vacsora szoborcsoport, az asztalhoz mi is leülhetnénk az embernagyságú apostolok mellé. A templom falára 2000-ben felkerült egy Szent István és Boldog Gizellát ábrázoló dombormű. Sajnos ezt az otthont el kellett hagynunk.

Második állomás az innen nem messze álló Dreifaltigkeitkirche (Szentháromság-templom) a Pacellistrassén. Az a kis meghitt templom volt az a hely, ahová a múlt század húszas éveiben, évente többször, a király születés- és nevenapján ünnepeltek az akkori Magyar Egylet tagjai hálaadó szentmisét.

Harmadik állomás a Ludwigstrassén található Universitäts/Ludwigkirche. Ide helyezték át a szentmiséik helyszínét a Münchenben élő iparosok, mert a Szentháromság-templom kicsinek bizonyult. Ide jártak 1945 után az egyetemre felvett magyar diákok is, vizsgáik előtt és után. A templom egyik mellékoltáránál van eltemetve a nagy teológus Romano Guardini, akinek egyik fő művének magyar fordítását Márton Áron erdélyi püspök készítette Az Úr címmel. A templom itt csodálható meg.

A negyedi állomáshoz az U-Bahn-t is használnunk kell a Nordfriedhof állomásig.  A temetővel szembeni oldalon a sarkon áll egy most görög-ortodox templom, ennek a helyén állt 1957-ig az a templom, ahol Rozsály Ferenc és társai tartották a vasárnapi szentmiséket a közeli táborban lakó menekülteknek. Ez egy elég rozoga templom volt, de a célnak megfelelt. A templomot az állaga miatt le kellett bontani és száz méterre tőle építettek egy újat, Mindenszentek tiszteletére.

Van még egy fontos altemplom, ami nekünk, magyaroknak fontos, a St. Ursula-templom alagsorában lévő raktárhelyiség. A második világháború magyarjai ebben az akkor még kápolnának is használt teremben nagy terveket szőttek. Rozsály Ferenc árajánlatot is kért oltárképek elkészítéséhez és egy emléktáblát is szerettek volna a falra elhelyezni. Itt tartották a magyar szentmiséket. (Sajnos ez a hely sem látogatható.)

Mindenkinek áldott Adventet és jó karácsonyi készülődést kívánok!

Funke Attila, Erding

Fotók: Pixabay