Menü Bezárás

Amit tényleg senki nem tudhat a pápákról

Jobbnál jobb és félrevezetőbbnél félrevezetőbb cikkek jelentek meg a napokban annak apropóján, hogy a pápai székben immár tíz éve Ferenc ül, sőt amikor úton van, akkor is határozottan ott ül. Csupán két dologra szeretnék kitérni – némileg ismerve az előző két pápa hátterét. Az egyik nem titok, csak félreértés – a másikat viszont tényleg nem tudhatja senki.

Közismert a klasszikus kérdés: Mikor nősülhetnek végre a papok? Egyesek szerint hamarosan – de most csak a felvidéki Új Szó napilapot idézve: „Ferenc pápa most egy interjúban ismét emlékeztetett arra, hogy a keleti katolikus egyházakban engedélyezett a papok nősülése. »Nincs ebben ellentmondás« – jelentette ki, sokak megbotránkozására, és sokak örömére.[1]

Ilyet a Pápa biztos nem mondott – az eredeti szöveget elég lett volna jobban meghallgatni – nem pedig egy ismeretlen újságíró okoskodását elhinni. Az előző pápák sem zárták ki, hogy egyszer majd – idővel, ha úgy hozza az adott helyzet… nős férfiakat is szentelhetnek pappá (mint a görögkatolikusoknál máig). De, hogy egy cölibátusban élő pap egyszer csak megnősülhessen – ez sosem lesz. A keletieknél sem nősülnek a papok szentelés után, csak előtte (előtte pedig még nem papok).

Egy másik idézet az itt említett online napilapból: „Ő a világ egyik legszigorúbban őrzött embere, testőrök hada kíséri békés területekre is.

Először is tisztáznunk kell: vannak a pápának saját (civil) testőrei, aztán van a svájci gárda és vannak a vendéglátó ország biztonsági őrei. Ami a pápa saját testőrségét illeti, emlékszem, egy esti sörözéshez meghívtuk a testőrség parancsnokát belső, bizalmas beszélgetésre. Elpanaszolta, hogy mennyi gondot tud okozni a pápa, amikor rögtönöz, nem tartja magát a protokollhoz és kilép a sorból, csak hogy egy beteget megérintsen stb. A pápa megengedheti magának, de mondjuk ugyanezt az amerikai elnök nem – a nagy államok elnökeit sokkal szigorúbban őrizik – mondta, majd hozzátette: így hát a mi munkánk sokkal igényesebb. Egy nemhívő képtelen lenne ezt végigcsinálni vagy csak pénzért csinálni…

Megkérdeztük tőle, hogyan lett a testőrség parancsnoka. Nagyon meghatódva, de elmondta – a mi nem kis örömünkre. Eredetileg önkéntesként dolgozott a templom körül, ahová egy nap látogatóba készült a Pápa. Egész éjjel dolgoztak, ő mint villanyszerelő – kamerarendszerek, hangosítás stb. Már éjfél után járt, mondta, amikor megjelent az akkori biztonsági őrök parancsnoka. Megrökönyödve látta, hogy a templom egyik sarkában ott van egy csomag, ami bölcsőre hasonlít – hát az meg mi ott? Kérdezte. Bocsánat, csak a gyermekem, tudja a feleségem éjszaki műszakos, én vagyok a picivel. Igen, és akkor miért van itt? Hát mert jön a Pápa és szeretném, ha minden hibátlanul működne, ami az elektronikát illeti. Na, nem mondja. Miért nem vett ki szabadságot? Én önkéntes vagyok, nem vagyok itt alkalmazott. Nem, akkor mától nálam lesz alkalmazva – mondta, majd hozzátette: pont ilyen testőrökre van szüksége a pápánknak. Azóta sok év telt el, s majd könnyes szemmel hozzátette: azóta engem nevezett ki utódjának… mert ő is nagyon szereti a Pápát.

Puss Sándor SJ
(Fotó: Pixabay)


[1] https://ujszo.com/velemeny/meglepo-hirek-a-vatikanbol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük