Menü Bezárás

Hajdúnánási emlékező szavak Kilyénfalva Mindenhatóhoz megtért plébánosáról

Sokan vannak Hajdúnánáson, akik szívükbe zárták Fejér Lajos (1964–2020) székelyföldi plébános atyát, aki kilenc éven át rendszeres szolgálattevője volt a Székely Menekültek Emléknapja ünnepi eseményeinek. A több mint 550 kilométer távolságot mindig szívesen vállalta, hangoztatván: „Ha elődeink gyalogosan vagy éppen szekéren menekülve megtették ezt az utat, nekem egyenesen kötelességem.”

Szolgált Gyergyócsomafalván, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, és tanított egy évtizeden át a gyulafehérvári teológiai líceumban is. Útja innen Kilyénfalvára vezetett, Jakab Antal püspök szülőhelyére, s ápolta a gyermekkorában hajdúnánási menekült főpásztor emlékét több mint egy évtizeden át.

IX. Székely Menekültek Emléknapja. Ft. Fejér Lajos plébános áldást mond a Dr. Jakab Antal emléktáblára 2019. szeptember 26-án. Ekkor járt itt utoljára

Hajdúnánáson az ünnepi szentmisét követően ő leplezte le a nagy püspök emléktábláját és szentelte meg a tiszteletére ültetett emlékfát is 2018-ban. Szülőfalujában, Csíkszentgyörgy temetőjében talált örök nyugodalmat. Hajdúnánás katolikussága kegyelettel őrzi emlékét.

Buczkó József

Fejér Lajos kilyénfalvi plébános Csíkszeredában született 1964. március 5-én és Csíkszentgyörgyön nevelkedett. 2020. november 27-én váratlanul szólította magához az Úr. Lelki üdvéért 2020. december 6-án Juhász Imre újfehértói/hajdúnánási plébános is szentmisét mutatott be a hajdúnánási római katolikus templomban. „Nagyon megkedveltük őt, gyakori kedves vendége volt rendezvényünknek” – mondta Imre atya, utalva a Székely Menekültek Emléknapja programsorozatukra. A szentmisén Buczkó József, az egyháztanács világi elnöke is megemlékezett az életének 57. évében hirtelen távozott Lajos atyáról. (Szerk.)