Menü Bezárás

Puss Sándor SJ: Pont a Nőnap alkalmával?

Az idei Nőnap ugyancsak megviselte (tanár)nőjeinket. Emlékezzünk csak vissza, régi rendszerben, a „szociban” az volt a menő, a trendi, ha ezen a napon sikerült a nőjeinket alaposan leitatni… Hogy az ezzel járó óriási veszélyek minket, a földalatti szerzeteseket elkerüljenek, novicmesterünk kioktatott: aznap reggel együnk sok foghagymát – csak így lesz nyugtunk a részegeskedő nőktől.

Azóta sok év telt el, azt viszont nem gondoltuk, hogy a gyengébb nem továbbra is folyamatos megalázásnak lesz időről-időre kitéve. Idén, legújabban az egyik ismerős tanárnőm arra panaszkodik, képzeljem el: mit terveznek már megint, mit akarnak, hogy tankönyvként használjunk, gyermekeink kezébe adjunk… förtelmes.

Talán eddig még soha nem tapasztalt kihívás elé került a keresztény erkölcs. Most mitévők legyünk, az a sok jobbnál jobb szexuális felvilágosítást szolgáló keresztény kiadvány egyszeribe ósdiként fog majd hatni? Nem szeretnék senkit megbántani, de valóban régente jobb felvilágosító anyagokhoz lehetett katolikus körökben hozzájutni, mint manapság (néha). Hatvan évvel ezlőtt jelent meg az a publikáció, amit francia eredetiből fordítottak (persze hozzájutni nem volt egyszerű akkoriban).

ANNE-MARIE Őszinte beszélgetés leányokkal, OMC, Bécs 1963. Lám, a külföldre emigrált magyarok nem feledkeztek meg rólunk, csak épp mi feledkeztünk meg róluk? Valljuk be, ismerősek-e még az egykori OMC-kiadványok? Utólag is hálás köszönet értük.

Olvassunk csak bele egy röpke pillanatra:

Azokat a szerveket, amelyek ezeket a sejteket létrehozzák, nemi szerveknek nevezzük (ezek a szervek a két nemnél nem egyformák). Már jeleztem, hogy milyen bonyolultak és kényesek ezek a szervek a fiatal leány testében. A férfi nemi szervei nincsenek elrejtve a test belsejében, mint a tieid, hanem kívül vannak. Ez már nem újság a számodra, ha van kisöcséd, akit mosdatsz. Ezeket a szerveket is Isten teremtette, tehát gyerekség lenne azt hinni róluk, hogy tisztátalanok. Helytelenül gondolkozik az az anya, és nem tudja, milyen kárt okoz fiacskájának, aki a nemiszerveket „illetlen testrészeknek” nevezi. Mintha Isten teremthetett volna illetlen dolgokat! A fiú külső nemi szervei: a hímvessző vagy hímtag, továbbá – szintén a test külső részén – a herezacskó, amelyben a két heremirigy van elhelyezve: ezek többnyire a 14. életév körül fejlődnek ki. Ezek azok a mirigyek, amelyek az élet továbbadásához szükséges ondósejteket vagy csírasejteket termelik; ezek az ondóváladékban úszkálnak, amely szintén a hímvesszőn át távozik a szervezetből (idézet vége). Mindez 60 évvel ezelőtt – mondhatni, semmi új az ég alatt. Vö. a fenti 2023-as Szlovák Tudományos Akadémia kiadásával.

A jelenlegi erkölcsi probléma valódi gyökere sokkal mélyebb. Nem csupán a felvilágosító „modern” füzettel van a gond, hanem gyakran velünk. Nem a szexuális felvilágosítás (nevelés) a legfőbb cél a fiatalok erkölcsi nevelése terén. Sokkal fontosabb lenne a lelkiismeret nevelése, hogy tisztán lássanak a sok tisztátalanság közepette is. A tisztánlátás alapvető feltétele a tiszta lelkiismeret, amihez nélkülözhetetlen a bizalom, az intim bizalom a másik nemmel szemben is. Hol, ha nem otthon lehet csak ezt sérülésmentesen megtanulni? Elsősorban látni szüleink bensőséges intim bizalmát egymás iránt. Megtapasztalni, ahogy fokozatosan bevezetnek intim világukba (nem pedig pusztán és tapintatlanul a nemi életükbe).

Gyakran hallani – mondják: mit tudnak a cölepsz papok a házasságról, a nemi életről? Bevallom, én se hittem volna, mi mindent meg fogok tudni. Nem is remélhettem, hogy férjek-feleségek olyan intim bizalommal fordulnak a lelki beszélgetések, gyónások alkalmával a paphoz, ami bizonyára messze felül tudja múlni a testi intimitás tökéletlen varázsát. Gyakori az a panasz – nem tudnak beszélni, megbeszélni egymás között alapvető intim problémákat. Anékül pedig a testiség egyre unalmasabbá, fásultabbá válik. Ezért hát arra akarok buzdítani minden szülőt, pedagógust: elsősorban az intimitásra, bizalmas beszélgetésekre, őszinte vallomásokra tanítsák meg az ifjúságot. Merjenek nyíltan kérdezni, szólni, érdeklődni… és akkor nincs az az ateista liberális felvilágosító anyagcsomag, amelyik mindezt felül tudná múlni.

Nagyböjt 3. vasárnapján a szamáriai asszonnyal való beszélgetést halljuk a katolikus templomainkban. Jézus beszélget egy bűnös nőszeméllyel – bizonyára érdekesebbnél érdekesebb eszmefuttatásokat fogunk majd hallani, olvasni. Számomra is egyik kedvelt téma ez, a Bibliában ehhez eddig alig fogható intimitásmegnyilvánulás. Amikor a Magyar Állam támogatásával idén sikerült felépítenem a Szent Corona asszony-kápolnát, még nem is sejtettem, hogy a bejáratba sikerül elhelyeznem ezt a szamáriai asszonyt is – ami előtt a legtöbben érthetetlenül álnak meg…

ThDr. Puss Sándor SJ

1 Comment

  1. Dániel E.

    Igen , e témával sokkal többet és nyíltabban, őszintébben kellene foglalkozni, elsősorban a családban, közösségben, de akár papjainknak is az ifjúsággal. Ennek hiánya napjainkban már a tragédiák , lelki problémák sokaságát hozza magával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük