Menü Bezárás

„Teljesen rendben”

2017-ben az akkor 14 éves Hannah Kiesbye, aki Down-szindrómával született, diszkriminálónak érezte a számára kiállított „fogyatékos” igazolványt, a Schwerbehindertenausweisst. Ezt a dokumentumot minden olyan ember megkapja, akinél a törvény szerint valamilyen rendelleneség állapítható meg.

Hannah-t nagyon zavarta, hogy az igazolványon az áll: „fogyatékos”, hát fogta magát és egy újságcikkben le is írta az ötletét az átnevezésről. A tanárnője segítségével meg is alkotott egy példány „Teljesen rendben” igazolványt (Schwerinordnungausweiss) felirattal. Tettének híre ment, az írását egyre többen kezdték osztani a szociális hálón. Még a Szociális Minisztériumba is eljutott. Sajnos az átnevezést nem támogatták, de a sok kérés miatt mint egy igazolványtokot ingyenesen a kérvényezők részére bocsátották. Jelenleg kilenc tartományban igényelhető. Hannah ebben az évben a német köztársasági elnöktől ezért a tettéért kitüntetést vehetett át.

Elgondolkodtató, hogy egy fogyatékkal elő ember, legyen Down-szindrómás, vak, süket-néma stb. is teljesen rendben érzi magát, mi mégis kirekesztjük őket.

Egy vak ismerősön, aki már így született, mesélte, hogy semmi hiányban nem szenved, mert amit a szemével nem lát, azt a fülével hallja, az orrával szagolja, a bőrével érzi. Jobban tájékozódik a városban, mint sok „egészséges” ember. Olyan dolgokat is észrevesz, amit mi, látók látunk, de nem veszünk észre.

Már több mint húsz éve Zemplénben részt vettem egy egyhetes táborban, ahol a környéken lakó sérült fiataloknak tartottunk foglalkozásokat, játékokat. Bevallom, ezektől az emberektől nagyon sok szeretetet és figyelmet kaptam, nagyon sokat tanultam tőlük.

Pár éve nekem is van ilyen igazolványom, de én is TELJESEN RENDBEN érzem magam.

Funke Attila