Menü Bezárás

Felhívás: Józseffel a Mária-úton

Ferenc pápa 2020. december 8-án tette közzé Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű új apostoli levelét abból az alkalomból, hogy Szent Józsefet, Mária jegyesét 150 éve nyilvánították a Katolikus Egyház védőszentjévé. Az egyházfő egyúttal meghirdette a Szent József-évet, amely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart. A Szent József-évet meghirdető pápai dokumentum mellett az Apostoli Penitenciária dekrétumot adott ki, amelyben rendelkezik a 2021. december 8-ig tartó szentévi búcsú elnyerésének feltételeiről.

Szent József az ideális apa megtestesítője, aki tépelődik magában, de hallgat feleségére, Szűz Máriára és a Jó Istenre. Igaz, nem is tehet mást. Szent József az, aki észrevétlen marad a maga hétköznapi diszkrét, rejtett jelenlétében. És mégis az ő főszereplése példa nélkül való az üdvtörténetben – állapítja meg Ferenc pápa. Legyünk mi is ilyenek, és akár álmunkban is, halljuk meg, amit az Úr üzen nekünk.

Amikor a József-év meghirdetését meghallottam, egy jó barátom, Lendvai József jutott az eszembe. Ő volt az, aki társaival 2017 őszén Soprontól Altöttingig gyalogosan bejárta, felfedezte a Mária-utat és a Via Máriát. Már hónapokkal az út előtt lázasan tervezgettük, hogy merre is van az út és hol szállhatnak meg a zarándokok. Érdekes munka volt, csak telefonon és e-mailen folyt a megbeszélés és a szervezés. 2019-ben Budapestről Párizsig gyalogolt a kis csapat. Ebben az évben jó lenne, ha az Altötting, Csíksomlyó és Częstochowa, Medjugorje közötti útvonalakat bejárnánk, ha másképp nem, akár virtuálisan, felfedezve azt a sok rejtett kincset, amelyeket ezek a tájak rejtegetnek. Létrehoztam egy e-mailcímet: jozseffelamariauton@gmail.com, ahová várom a nemcsak a Mária-út mellett lévő Szent József-szobrok, -templomok, vele kapcsolatos tárgyak, emlékjelek fotóit, hanem mindent, ami eszünkbe jut róla. (Az Életünk 2020. októberi számában megjelent egy cikkem Altötting magyar szemmel és szívvel címmel, amelyben a Mária-út egyik végpontjának magyar vonatkozásait sorolom fel.)

Van több papunk és szerzetesünk, akinek a keresztneve József. Mindszenty József bíboros, hercegprímás is egész életeben a Mária(i) úton járt, 1947–1948-ban az ottawai Mária-konferencián való részvételén felbuzdulva Boldogasszony-évet hirdetett. Vagy például Közi Horváth József, aki mind Magyarországon, mind az emigrációban fontosnak tartotta József példáján keresztül felhívni a keresztény értékekre a figyelmet. Érdemes lenne ebben az évben különös figyelmet szentelni ezeknek az embereknek. Ha ismer ilyet, kérem, küldje el a fent említett címre, hogy az Életünk oldalain is megjelenhessenek!

Mindent várunk, ami (Szent) Józseffel és a Mária-úttal, (élet)útjával kapcsolatos, lehet ez szobor, mese, történet, útleírás, ének, videó… bármi. A legjobbakat év végén jutalmazni fogjuk.

Tegyük az életünk és az Életünk részévé Szent József példáját!

Funke Attila, Erding

(Fotók: Pixabay)

 

2
1