Menü Bezárás

Imádsággal és böjttel a békéért – A Mária Rádió felhívása

Az orosz–ukrán háború 2022. február 24-én, vagyis fél éve kezdődött. A második világháború óta ez a legnagyobb katonai konfliktus Európában. Mi talán megszokjuk, hogy elég messze tőlünk fegyveres konfliktus van, aggódunk, hogy lesz-e üzemanyag, fogunk-e télen fűteni. De akik ott élnek, akiknek a gyermekei elesnek a harcokban, azok nem tudnak napirendre térni afölött, hogy hónapok óta dúl a háború.

Mária Rádió ezért közös imádságot és böjtöt szervez a békéért 2022. szeptember 29. és október 1. között, csütörtökön, pénteken és szombaton. Az összefogás során arra hívja az embereket, hogy imádkozzanak a békéért, és ennek jeleként mind a három este 20 órakor helyezzenek egy mécsest az ablakukba. Szép lenne, ha ezek az apró fények megvilágítanák Magyarországot és melegséget sugároznának a szomszédos országokba. Azok, akik nem tartózkodnak otthonukban ezekben az esti órákban, a mécsesek elhelyezése helyett álljanak meg egy percre abban a tevékenységben, amit épp csinálnak (legyen az akár autóvezetés, munka vagy szórakozás) és mondjanak el egy rövid fohászt a szenvedő emberekért, a háborúban lévő országokért, a háborús országok döntéshozóiért. A közös imádsághoz kapcsolódó böjt ezekben a napokban lehet ételtől, kedvenc szenvedélytől való tartózkodás, takarékoskodás, elrontott emberi kapcsolatok rendbehozása, ki- és megbékélés. Mindszenty Józsefnek tulajdonítják azt a mondatot, hogy „ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól”. A Mária Rádió célja, hogy valóban egymillió ember imádkozzon ezekben a napokban az esti órákban a békéért, és a mécsesek kihelyezésekor vagy az egyperces megállásuk során esetleg imádkozzák el a Székely János szombathelyi megyéspüspök vagy a Lukovits Milán atya által írt imát.

Amennyiben Ön is csatlakozik a közös imádsághoz és böjthöz, jelezze ezt a Mária Rádió honlapján keresztül:

Csatlakozom a közös imádsághoz és böjthöz! 

Az imádság és böjt napjai alatt több székesegyházban szentmisét mutatnak be a békéért: szeptember 29-én este 18 órától Varga László kaposvári megyéspüspök a kaposvári, Székely János szombathelyi megyéspüspök a szombathelyi székesegyházban, Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya a nyíregyházi székesegyházban, Orosz Atanáz görögkatolikus püspök pedig reggel 7 órakor a miskolci székesegyházban. Orosch János érsek szeptember 30-én reggel 7 óra 30 perckor mutat be szentmisét a békéért a nagyszombati székesegyházban. Majnek Antal munkácsi püspök atya szeptember 30-án éjjel zarándoktársaival együtt a máriapócsi kegytemplomban virraszt a békéért. Oleksandr Yazovletsky ukrán püspök szentmisét mutat be a békéért, és csatlakozik a kezdeményezéshez Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A Mária Rádió budapesti kápolnájában (1133 Budapest, Gogol utca 28.) az összefogás napjai alatt állandó szentségimádás lesz, amelyhez bárki csatlakozhat. Mindezzel párhuzamosan a Mária Rádió tematikus műsorokat készít szeptember 29-e és október elseje között, megszólítva az ukrajnai Radio Maria igazgatóját, valamint Kárpátaljáról Magyarországra érkező vagy onnan elszármazó embereket.

A Mária Rádió különféle felekezeteket, intézményeket és szervezeteket is meghívott az összefogásra, amelyhez az elsők között csatlakozott az Európa Rádió, a Katolikus Rádió, a Szent István Rádió, a Magyar Kurir, a Magyar Katolikus Karitász, a Nemzetközi Közbenjáró Imahálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a CitizenGo, a Parlamenti imacsoport, a Mária Országa Imaközösség és a Magyar Békekör Egyesület, a Magyar Pünkösdi Egyház. A Mária Rádiók Vilgácsaládja minden első pénteken imádkozik és böjtöl a békéért. Mathieu Rey atya, a francia Radio Maria igazgatója szeptember 29-én, Szent Mihály napján az arkangyal oltalmába ajánlja a békét és erre a szándékra hirdet imát a francia rádióban. A magyarországi rádió felhívásához a következő Mária Rádiók is csatlakoztak: az írországi, a lettországi, a macedoniai, a máltai, a svájci, ukrajnai. Kapcsolódik továbbá az örményországi, malawi és a názáreti rádió is.

Imádkozzunk és böjtöljünk együtt a békéért! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük