Menü Bezárás

Legyen öröm az iskolakezdés Kárpátalján is!

A Katolikus Karitász idén már tizedik alkalommal indította el Legyen öröm az iskolakezdés! címmel az ország legnagyobb tanévkezdési segélyprogramját augusztus 5-én. A program fontos elemeként a trianoni döntés súlyos következményeit szeretné enyhíteni a 100. évfordulón az elcsatolt területeken. A segélyszervezet gondoskodik arról, hogy szeptember 1-ig minden elsős megkapja a segítséget.

Itthon tíz évvel ezelőtt indult a Karitász „Legyen öröm az iskolakezdés!” gyűjtése; idén tízezer családnak kíván segítséget nyújtani a segélyszervezet. Az elmúlt években hozzávetőlegesen több mint 30 ezer család kapott támogatást a Katolikus Karitásztól a szeptemberi tanévkezdéskor.

Száz, magyar osztályba iratkozott első osztályos kisdiák iskolakezdését segíti a Katolikus Karitász Kárpátalján. A trianoni tragédia századik évfordulóján a legkeletibb magyarok lakta települések: Kőrösmező, Rahó, Aknaszlatina, Técső, Visk, Aknaszlatina, Csap, Gyertyánliget, Huszt, Munkács, Nagybocskó, Nagyszőlős és Ungvár elsőseinek ajándékoz színes ceruzát, zsírkrétát, vízfestéket, iskolatáskát és egyéb tanszereket a Karitász.

A Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Könyvtárellátónak köszönhetően a szórványban minden magyar gyermek ábécéskönyvet kap, amelyből az olvasást, és munkafüzeteket is, amelyekből a betűvetést is megtanulhatják az elsősök. Az iskolakezdési csomag jelképes ajándék is azoknak a családoknak, akik a szórványban is megőrzik a magyar nyelvet és kultúrát, és továbbadják azt gyermekeiknek.

Legyen öröm az iskolakezdés az elcsatolt területeken is – ez volt a célja a Katolikus Karitász akciójának, amikor 2017-ben Délvidéken és Kárpátalján is elindította iskolakezdési programját. Így idén már negyedik alkalommal küldenek adományt, a kárpátaljai és a délvidéki családok ennek köszönhetően stabilan számíthatnak erre a segítségre.

A szervezet eddig minden évben személyesen adta át a táskákat, ez azonban a mostani helyzetben nem lehetséges. Ugyanakkor gondoskodnak arról, hogy az iskolakezdésre valamennyi támogatott családhoz megérkezzen a tankönyvből és egyéb tanszerekből, valamint táskából álló csomag.

Ezekhez a célokhoz kéri a szervezet a jószándékú adományozók felajánlásait, hogy közösen minél több gyermeknek segíthessenek. Az adományokat szeptember 15-ig fogadják az alábbi módokon:

  • az 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500,- forint támogatást jelent);
  • online adományozással a Karitász honlapján – karitasz.hu – keresztül;
  • a Katolikus Karitász központi bankszámláján is várja az adományokat „iskolakezdés” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008.

Mi mennyit ér?

  • 1 hívás egy színesceruza-készletet;
  • 10 hívás egy iskolatáskát;
  • 1000 hívás 100 gyermek támogatását.

Fotó: Katolikus Karitász / Vermes Tibor (archív)