Menü Bezárás

A kárpátaljai Ráton végzett prevenciós szűrést a Katolikus Karitász Orvosmissziója

Sajtóközlemény

Több mint 140 rászoruló gyermek és felnőtt prevenciós vizsgálatát végezte el az Orvosmisszió a Szent Mihály Gyermekotthonban a kárpátaljai Ráton. A Katolikus Karitász önkéntesei már második alkalommal látogattak el a fontos gyermekmentő tevékenységet végző intézménybe.

„Számunkra nemzetiségétől függetlenül minden hazánkkal szomszédos régióban élő felnőtt és gyermek egészsége fontos, ezért is segíti folyamatosan Magyarország a szomszédos Ukrajnát és lakosságát, a főkonzulátus az Orvosmisszió jó szolgálati tevékenységét” – mondta hazánk ungvári főkonzulja, amikor meglátogatta a Karitász munkatársait. Bacskai József kiemelte: fontos üzenet, hogy a segélyszervezet orvosai és segítői keresztényi szeretetből dolgoznak és a vizsgálatokon túl ingyen biztosítják a szemüvegeket, lúdtalpbetéteket és egyéb szükséges gyógyászati segédeszközöket a rászorulóknak.

Az Orvosmisszió az elmúlt hetekben Délvidéken, Szerbiában folytatott vizsgálatokat. A koronavírus-járványt követően ez az első alkalom, hogy az önkéntesek ismét Kárpátalján dolgoznak.

2017-ben a kárpátaljai Gyertyánligeten kezdte meg tevékenységét az Orvosmisszió és immáron negyvenedik alkalommal kelt útra, hogy prevenciós szűréseket végezzen. A Katolikus Karitász elsősorban gyermekek fogászati, szemészeti és ortopédiai, életminőséget javító vizsgálatát végzi a határon túl, de felnőttek vérnyomás- és vércukorszint-mérése, továbbá EKG-vizsgálata is szerepel a betegségmegelőzési programban. A Katolikus Karitász orvosai 2019 óta már várandós nőket is vizsgálnak, továbbá kismamatanácsadást és nőgyógyászati rákszűrést is végeznek. Az Orvosmisszió 2017 óta több mint 3000 óvodás és kisiskolás, 2000 felnőtt prevenciós vizsgálatát, továbbá közel 600 nőgyógyászati rákszűrést végzett el. Elkészíttetett több mint 700 szemüveget és 1000 lúdtalpbetétet adott a szűrések során a gyermekeknek.

Vélemény, hozzászólás?