Menü Bezárás

„Add, hogy a háború véget érjen”

Sajtóközlemény

2022. február 24-én a világ döbbenettel fogadta az orosz–ukrán háború kitörésének hírét, és egy emberként bízott abban, hogy hetek alatt vége is lesz. A Caritas Internationalis és a nemzetközi karitászhálózaton belül a Magyar Katolikus Karitász is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy támogassa azokat a kiszolgáltatott embereket és közösségeket, akiknek az életét az Ukrajnában zajló háború tönkretette.

Segítségnyújtás a határmenti Barabáson

Mint minden, országokon átnyúló projekt, a segélyezés is komoly szervezést igényel. A Katolikus Karitász folyamatosan tartja a kapcsolatot a nemzetközi karitász-szervezetekkel, hogy a segítségnyújtás célzott és hatékony lehessen.

Segítségnyújtás a határmenti Barabáson

A karitászhálózat közép-kelet-európai országai, így Lengyelország, Románia, Moldova, Bulgária, Csehország és természetesen Magyarország is megfeszített munkával segítik a háború áldozatait. Az erőfeszítések kétirányúak: egyrészt a még Ukrajna területén élők, országon belüli menekültek segítése, ellátása, másrészt az országot elhagyni kényszerülő menekültek alapvető szállás, élelmiszer, nem élelmiszer jellegű és szociális támogatás iránti igényeinek kielégítése.

Segítségnyújtás a határmenti Barabáson

A Magyar Katolikus Karitász a háború első napjától támogatja az Ukrajnában maradt, otthonaikat elhagyni kényszerülő családokat, valamint a Magyarországra érkező menekülteket. A segélyszervezet az elmúlt egy év alatt a krízis és a hosszútávú segítségek különböző módjait dolgozta ki.

Határmenti menekültfogadás

A Karitász által működtetett barabási segítségpontra napi több százan érkeztek a háború első hónapjaiban. Mára átlépte a 12 000-et az itt jelentkezők és segítséget kapó menekültek száma. Az első időszakban a budapesti Keleti Pályaudvarnál több ezer menekült, a Budapesti Olimpiai Központban kialakított tranzitváróban május közepe óta 9000 fő kapott a Karitásztól segítséget. Szállásainkon, amelyek plébániák, közösségi házak, magánlakások, lelkigyakorlatos központok épületeiben voltak és vannak, sokezren töltöttek el rövidebb-hosszabb időt.

2022 február vége, Barabás, a Katolikus Karitász segítségpontja a határon

Segélyek

A segélyszállítmányokat egyrészt Kárpátaljára, másrészt Ukrajna belső pontjaira szállította a Karitász.

Adományok szortírozása a barabási segítségponton

A kelet-ukrajnai háborús területeken a Karitász embertől emberig segített, hiszen a segélyszállítmányok célba jutásához az ukrán hadsereg támogatására is szükséges volt és lesz. Eddig hat alkalommal indítottak segélyszállítmányt Ukrajna belső területeire, ezek együttes értéke több mint 500 000 000 Ft.

Orvosi eszközök adományozása Kárpátalján

Az évek óta tartó gazdasági válság és a háború miatt Ukrajna lakossága különösen nehéz szociális helyzetben van, Kárpátalja lakossága pedig a legnehezebb helyzetben. Ezért erre a területre több mint 300 tonna tartós élelmiszert, higiéniás eszközt, fertőtlenítőszert, aggregátort, fűtőpanelt szállított a Karitász, illetve három járási kórházat orvosi műszerekkel, eszközökkel, műtősruhával, sebészeti csavarokkal támogattak. Ezek mellett a kárpátaljai Karitász-szervezetek munkáját nyolc kisbusszal és szállításra alkalmas járművel is segítették.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója generátorokat ad át Kárpátalján

Letelepedés

A hosszútávú segítségnyújtás érdekében júniusban Budapesten Integrációs Központot nyitottak, ahol a lakhatásban, a munkahelykeresésben, az ügyintézésben és a gyermekek beiskoláztatásában segítik a hazánkban letelepedő ukrán menekülteket.

Segítségnyújtás a Budapesti Olimpiai Központban

Helyet kap azonban a melegség és a szeretet kinyilvánítása is: a Karitász közös karácsonyi ünnepséget és nyári táboroztatást szervezett az itt élő ukrán és kárpátaljai gyerekeknek.

Segítségnyújtás a Budapesti Olimpiai Központban

„A program egyik fő célja, hogy azokat a menekülteket segítsük, akik hosszú távon kívánnak Magyarországon maradni. A Magyarországra érkezők integrációs támogatása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a pszichoszociális segítségnyújtásra is és a Kárpátalján maradt családok, idősek segélyezésére. A segítségnyújtás egy éve alatt ez a 367. szállítmányunk, amit most útnak indítottunk Ukrajnába és kárpátaljai területekre. Szeretnénk, ha minél hamarabb véget érne ez a háború, de addig is folytatjuk megkezdett segélyprogramjainkat. – mondta el Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója.

Az Integrációs Központ munkája számokban:

  • A Magyarországra érkező menekültek támogatására fordított segítségnyújtás értéke az elmúlt egy évben meghaladta az 1 000 000 000 forintot.
  • 60 000 000 Ft értékben kapott közel 1300 család lakhatási vagy megélhetési támogatást, illetve tárgyi vagy utalványtámogatást.
  • Több mint száz család kapott albérleti támogatást vagy lakhatási hozzájárulást.
  • 50 család 91 gyermeke kapott iskolakezdési támogatást.
  • 100 ukrajnai gyermek nyaralt Balatonakalin a Karitász Táborban.
  • A budapesti karácsonyi rendezvényen 45 család, összesen 194 fő vett részt.
  • Emellett információs és pszichoszociális támogatás és gyermekfoglalkozások is segítik a menekült családokat.
Gyermektábor

Gyermektábor

Hogyan tovább?

A menekültek támogatását célzó programok a továbbiakban is folytatódnak. A segítségnyújtás egy éve alatt a Katolikus Karitász országos hálózatában működő egyházmegyei Karitász Központok is bekapcsolódtak a menekültek ellátásába és emellett óriási társadalmi összefogás valósult meg.

A Katolikus Karitász Integrációs központja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük