Menü Bezárás

Átformálni a szíveket és a világot – Átadták a Karitász önkénteseinek országos elismerését

A Katolikus Karitász több mint tíz éve ismeri el a Caritas Hungarica Díjjal azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta áldozatosan szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. Idén (2022-ben) 36 önkéntes részesült az elismerésben, amelyet október 15-én adott át Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója a Magyar Szentek Templomában Budapesten.

A hálaadó szentmisén koncelebrált 14 plébános, akik díjazottjaikkal vettek részt a közös ünnepen. A Karitász önkéntesei a plébániákon alakított csoportokban végzik munkájukat, amelyhez jelentős támogatást nyújt a plébánosok tapasztalata, lelkivezetése.

A szentmisét követően adták át az elismeréseket. A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica Díjat, amelynek célja elismerni és értékelni a karitász-önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A díj további célja az önkéntesség társadalmi megítélésének növelése, a karitatív tevékenységre való buzdítás. Az elismerést azok az önkéntesek kapják, akik a Katolikus Karitász tevékenysége során a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért, például az idősek, betegek, fogyatékkal élők és a társadalom peremére sodródott családok támogatása terén.

Zagyva Richárd, a Karitász országos igazgatóhelyettese így köszöntötte a díjazottakat: az elismerést kiérdemlő önkéntesek a Karitász tevékenysége során kiemelkedő módon és rendszeresen segítik embertársaikat. „A karitatív munkának sok oldala van. És ők minden oldalát önkéntesen vállalták és töretlenül végzik évek, sokszor évtizedek óta. Szakítanak idejükből a családok meglátogatására, szociális helyzetük felmérésére is, hogy a legjobb helyre jusson a segítség. Betegeket, magányos időseket látogatnak és fizikai, valamint lelki támogatással nyújtanak segítséget számukra. Szembesülnek az emberek kétségbe esésével, fájdalmával és türelemmel, reményt nyújtva ott állnak mellettük.”

Az önkéntesek nevében dr. Lehelné Szentjóby Ildikó, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász önkéntese beszélt, kiemelve, hogy a segítségnyújtást családjában tanulta, megtapasztalva, hogy jót tenni jó. Önkéntestársai figyelmét arra hívta fel többek között, hogy tetteikkel tudják átformálni a szíveket és a világot.

Díjazottak egyházmegyénként

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Szakács Ágnes
Tóth Tiborné

Egri Főegyházmegye
Kallóné Szilvási Zita
Porga Lászlóné
Varga Lászlóné Tóth Erika Márta

Esztergom–Budapesti Főegyházmegye
Mátyásy Mária
Rajna Lászlóné
Wágner Endréné

Győri Egyházmegye
Dr. Borbély Margit
Ignácz Miklósné

Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye
Sánta Ferencné
Sere Ágnes
Sztancsné Kulcsár Éva

Kaposvári Egyházmegye
Merényi Vanda
Tóth Péter
Vajda Attiláné

Miskolci Főegyházmegye
Kozma László

Nyíregyházi Egyházmegye
Szécsiné Kristóf Júlia

Pécs Egyházmegyei 
Both Bélnáné
Krémer Ernő
Tanner Attiláné

Szeged–Csanádi Egyházmegye
Róka Rudolfné
Szíjgyártó Andrásné
Tapasztó Béláné

Székesfehérvári Egyházmegye
dr. Lehelné Szentjóby Ildikó
Pill Józsefné
Marlok Ferencné

Szombathelyi Egyházmegye
Horváth Gáborné
Horváth Józsefné
Seper Péterné

Váci Egyházmegye
Bakó Józsefné
Szajbert Istvánné
Vida Sándorné

Veszprémi Főegyházmegye
Fister Ferencné
Meszes Ferencné
Vámosi Gusztávné 

Gratulálunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.