Menü Bezárás

Budapesti integrációs központot nyitott a Katolikus Karitász

Közlemény

A Katolikus Karitász a hosszútávú segítségnyújtás hatékony támogatására a menekülteket segítő Integrációs Központot nyitott Budapesten.

A Katolikus Karitász a kezdetektől segíti az Ukrajnából Magyarországra menekültek ellátását. A barabási segítségpont és a BOK csarnokban lévő humanitárius tranzitzóna területén jelenleg is szolgálatot teljesítenek a szervezet munkatársai. Korábban a Karitász dolgozott a Keleti pályaudvaron, valamint a győri és szombathelyi pályaudvarokon is.

A hosszútávú segítségnyújtás érdekében komplex programot működtet a Karitász, amelyben jelenleg is több mint 65 családot támogat. A szakmai munka támogatására, a menekültek hatékony segítése céljával a segélyszervezet Integrációs Központot nyitott. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök áldotta meg az új központot. A Karitász elnöke megköszönte a munkatársak eddigi munkáját és reményét fejezte ki a hatékony segítségnyújtásra a most megnyitott központban. A komplex segítségnyújtással kapcsolatban Écsy Gábor országos igazgató elmondta: az igényeket felmérve indult el program, amelyet a Catholic Releif Service-szel valósítanak meg. A program fő célja azon menekültek támogatása, akik Magyarországon keresnek menedéket és hosszútávon itt kívánnak maradni. A Karitász segítséget ad lakhatásban, munkahelykeresésben, általános ügyintézésben, gyermekek iskolázásában. Mindezt úgy, hogy a támogatottak mielőbb beilleszkedjenek és önálló életet kezdjenek hazánkban. A program megvalósítása érdekében országszerte több segítőpont is létrejön a közeljövőben, ahol a szakemberek a menekültek anyanyelvén tudnak segítséget nyújtani. A Katolikus Karitász komoly hangsúlyt fektet a menekültek pszicho-szociális segítségnyújtására is.

A program egyik támogatója, a Catholic Relief Service képviselője, Nesha Francic kiemelte: a CRS a második világháború óta vállal szerepet a menekültek támogatásában a humanitárius válságok idején, és világszerte emberek millióit szolgálja, legutóbb például Európában dolgozott szíriai menekültekkel. A CRS és a Karitász humanitárius segélyt és menedéket nyújt az embereknek, útmutatást ad a bonyolult jogi környezetben való eligazodáshoz, valamint tanácsadást nyújt a gyász, a szorongás és a trauma feldolgozásában, gyógyulásában.

A Katolikus Karitász a menekültek számára hívható zöldszámot hozott létre, amit ingyenesen lehet elérni Magyarországról a 06-80-630-179 hívásával. A vonalat ukránul beszélő munkatársak veszik fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.