Menü Bezárás

Jakab Antal 50 – az emlékév társszervezői és médiapartnerei leszünk

Lukácsovits Magda alkotása

2022. február 13-án 50. évfordulója lesz annak, hogy a Gyulafehérvári Főegyházmegye néhai főpásztorát, dr. Jakab Antalt Rómában Szent VI. Pál pápa püspökké szentelte. A kerek évfordulóról való, az egész esztendőn áthúzódó megemlékezést a Jakab Antal Keresztény Kör és az Életünk újság kiadóhivatala közösen szervezi.

A kommunizmus Jakab Antal püspököt is alaposan meghurcolta. Tizenhárom évet (1951 és 1964 között) ült börtönökben teljesen ártatlanul. Általános amnesztia adta vissza a szabadságát. A hetvenes években Márton Áron segédpüspöke volt, majd a diktatúra legnehezebb évtizedében (1980–1990) megyéspüspökként vezette az erdélyi egyházmegyét.

Szavait nem lehet elégszer idézni: „A kereszténység és a magyarság egy és szétválaszthatatlan. Ha szétválasztjuk, az olyan, mint amikor a test a lélektől válik el: az a halál.”

Élete és munkássága megismerhető a róla megjelent életrajzi kötetből, szentbeszédeinek gyűjteményes kiadása is elérhető kétrészes kiadványban, konferenciákat rendeztek róla, személyes tárgyaiból emlékkiállítás is végigvándorolt már Erdélyen, több köztéri szobor és emléktábla irányítja rá a figyelmet, terek, intézmények viselik a nevét, dokumentumfilm is készült róla, amelyet a Duna Televízió is levetített… vajon mi hiányzik még az emlékezet megannyi változatos jeléből és milyen programokat várhatunk az emlékévben? Hamarosan kiderül! Addig is kövessék honlapunkat, Facebook-oldalunkat, hogy elsőkként értesülhessenek mindenkori híreinkről.

Az emlékév mottója: „Hitünk és népünk ügyét soha el nem alkudtam.” (Jakab Antal)