Menü Bezárás

Kárpátaljai ingyenkonyhákat támogat a Karitász újabb adománya

Közlemény

A háború kitörésétől kezdve önkénteseivel a hazai és a kárpátaljai karitász csoportjai által közvetlenül – embertől emberig – segít a menekülteknek a Katolikus Karitász. Közvetlenül segít a Magyarországra érkezőknek a határmenti barabási menekültponton, valamint Kárpátalján a menekültszállásokon, a kórházakban, az ingyenkonyhákon, az árvaházakban, a magukra maradt kisgyermekes családoknak és időseknek is.

A nehéz sorsú kárpátaljai magyarok a háború kezdete óta több ezer menekültet fogadtak. A Munkácsi Karitász által működtetett konyhákat támogatja újabb segélyszállítmányával a Katolikus Karitász. A 13 ingyenkonyha fenntartása már eddig sem volt könnyű feladat, most azonban a tartós élelmiszer megnövekedett árai miatt szinte lehetetlenné vált. A Katolikus Karitász rendszeresen támogatja a Munkácsi Karitász területén működő konyhákat, a háború kezdete óta közel 70 alkalommal juttatott el számukra alapanyagokat, valamint egyéb, főzést nem igénylő tartós élelmiszert.

A Karitász fontosnak tartja, hogy ne csak a Magyarországra érkező menekülteket támogassa, hanem azokat a belső menekülteket is, akik Ukrajnában szeretnék átvészelni ezeket a nehéz időket. Ugyanakkor kiemelt célja a segélyszervezetnek évek óta a határon túl élő, anyanyelvet és kultúrát mai napig őrző magyar kisebbség támogatása.

Továbbra is támogatják a határon túli Karitász szervezeteket, akiknek most a belső menekültek ellátásáról is gondoskodniuk kell a hátrányos helyzetű magyar családok mellett. Az elmúlt hetekben összesen több mint 110 millió forint értékű anyagi és tárgyi támogatást juttattak el Kárpátaljára. Naponta két teherautónyi főzéshez szükséges alapvető élelmiszert visznek nekik, hogy a szegénykonyhákat működtetni tudják ebben a nagyon nehéz időszakban is. Az egyházmegyei Karitászok és az Esztergom-Budapest Főegyházmegye felajánlásaiból eddig már négy mikrobusz került a Munkácsi Egyházmegyei Karitászhoz, amit a tartós élelmiszerek és az elkészült ételek szállításához tudnak használni. Az ingyenkonyhák működtetésének támogatása a továbbiakban is kiemelt célja a Katolikus Karitásznak, ehhez mind tartós élelmiszert, mind további mikrobuszokat juttat Kárpátaljára.

A Felső-Tisza vidékén az Orvosmisszió ellátási területén (Nagyszőlős, Huszt, Visk, Técső, Aknaszlatina, Nagybocskó, Gyertyánliget, Rahó, Kőrösmező):

  • menekültszállások és szegénykonyhák támogatásával a belső menekültek ellátását segítik;
  • kórházak támogatásával az orvosi ellátást olyan intézményekben, ahová sebesültek is érkeznek;
  • a háborús övezetekből Kárpátaljára áttelepített árvaházak segítésével a legnehezebb helyzetben lévő gyermekeket támogatják;
  • a helyi karitász-csoportjaik által pedig élelmiszercsomagokkal azokat a családokat, amelyek sok gyermeket nevelnek, és azokat az időseket, akik egyedül maradtak, családjaiktól támogatást nem kapnak.

Így tudnak leggyorsabban, közvetlenül ott segíteni, ahol a legjobban rászorulnak a Kárpátalján élők.

Ezúttal öt kisbusznyi tartós élelmiszer, valamint gyógyszer indult útjára Barabásról, Munkácsra, Aknaszlatinára és Kőrösmezőre. A húsvéti ünnepek alkalmával kiosztott élelmiszercsomagok pótlására, az ingyenkonyhák további támogatására érkezett most segítség a kárpátaljai térségbe, benne olyan alapvető gyógyszerekkel és vitaminokkal, amelyekre a mindennapi életben szükség van. Fehér Ferenc, a Munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász vezetője fogadta a segélyszállítmányt a szervezet központjában. Mint elmondta: „Konyháink mindenhol részt vesznek a belső menekültek étkeztetésében is. Köszönjük az ebben való segítséget, mind az alapanyagokban, mind a szállítóeszközökben, amit korábban kaptunk. Elhúzódó munkára készülünk, s jelenleg az is probléma, hogy kevesen vagyunk a feladatok ellátására. De kitartunk, reménykedünk, hogy a jelenlegi kapacitásunk elegendő lesz.”

A Karitász folytatja a segélyszállítmányok térségbe juttatását, a következő hetekben újabb konvoj indul majd Munkácsra, amellett, hogy a barabási osztópontról a beregszászi Szent Anna Karitász rendszeresen visz tartósélelmiszer-adományt.

Katolikus Karitász

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.