Menü Bezárás

Katolikus Karitász: végtelen lehetőség 38 baranyai településen

Sajtóközlemény

A Katolikus Karitász 2018 óta van jelen a Sellyei járás 38 településén a Végtelen lehetőség – Komplex felzárkóztatási modellprogram a Sellyei járásbancímű, EFOP-1.5.1-17-2017-00005 azonosítószámú projektjével. A program a járás településeinek leszakadását próbálja megfékezni, a járáson belüli fejlettségbeli különbségeket csökkenteni a helyi közösségek aktivizálásával. Megvalósítása során a szervezet szociális, oktatási, lakhatási és közösségfejlesztést célzó szolgáltatásokat, programokat hozott létre.

A Katolikus Karitász Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezeteként hosszú évek óta vesz részt országszerte felzárkóztató célú és öngondoskodást segítő programok kidolgozásában és megvalósításában. A Végtelen lehetőség – Komplex felzárkóztatási modellprogram a Sellyei járásban című EFOP-1.5.1-17-2017-00005 azonosítószámú projekt célterülete a sellyei járás – egyike annak az öt járásnak, ahol a gazdasági, infrastrukturális, társadalmi és munkaerő-piaci hátrányok halmozottak. Itt a szegénységben élő népesség aránya lényegesen magasabb a magyarországi átlagnál. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, időtartama: 2018. március 1 – 2022. május 29.

A 385.211.487 forint európai uniós támogatás segítségével a Karitász fókuszában a lakosság életesélyeinek növelése, életminőségének javítása s főként a szolgáltatásokhoz való hozzáférés segítése állt. Kiemelt cél volt a járás szociális hálójának erősítése, a szociális szolgáltatások hiányának pótlása, továbbá új módszereket, a meglévő ellátó rendszert kiegészítő programokat próbált ki a szervezet. 

A Karitász 2018 nyarán Tésenyben és Kisszentmártonban hozott létre Jelenlét Pontokat, Mailáthpusztán és Csányoszróban Mobil Jelenlét Pontokat. Ezek a települések problémáira és hiányaira reagálva komplex közösségi és szolgáltatói térként funkcionálnak. A közösségek szociális segítségnyújtásáért Utazó Jelenlét Szolgáltatás működik tíz településen. A többi településen a jelzett és felmerülő szükségletek alapján segítenek a rászorulóknak. Járási szinten működött a Szolgáltatói Kerekasztal és a Fejlesztési Fórum a helyi partnerek, döntéshozók bevonása, szakmai párbeszéd érdekében.

A helyi lakosság különböző programokban vett részt:

  • Zöldellő Kertek (háztáji gazdálkodás és kiskert program);
  • AKAROM Program, Tudatos Háztartás (öngondoskodást elősegítő program családoknak);
  • Szép Otthon Program (lakhatási körülmények fejlesztésére);
  • Példakép Program (iskolai sikerességet, pályaválasztást támogató program);
  • Családi napok (közösségszervezést, közösség erősítését célzó program);
  • Tanoda és fejlesztő foglakozások (lemorzsolódás megelőzése és az iskolai sikeresség elősegítése).

A fejlesztés eredményeként a 38 településen összesen legalább 920 rászoruló sellyei lakos számára jelentett jobb, hatékonyabb lehetőséget a Karitász munkája. A hosszú távú segítségnyújtás érdekében a szervezet a projekt végén is jelen marad az Ormánságban és továbbra is támogatja az ott élőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük