Menü Bezárás

Magyarország az első, ahová Ferenc pápa kétszer is ellátogat – Most is több százezer embert várnak

„A »Boldogasszony, régi nagy pátrónátok« kísérjen és áldjon meg benneteket! Áldásom innen, ebből a nagy városból szeretne mindenkit elérni, főként a gyermekeket és a fiatalokat, az időseket és a betegeket, a szegényeket és a kirekesztetteket. Veletek és értetek mondom: Isten, áldd  meg a magyart!” (Ferenc pápa, Budapest, 2021. szeptember 12. Fotó: NEK)

A Szentszék Sajtótermének igazgatója, Matteo Bruni szóvivő 2023. február 27-én, hétfőn délben jelentette be, hogy „Ferenc pápa a polgári és egyházi hatóságok meghívásának eleget téve 2023. április 28-a és 30-a között apostoli utazást tesz Magyarországon, ellátogatva Budapestre”. A bejelentéssel egyidejűleg a Szentszék Sajtóterme közzétette a pápalátogatás hivatalos programját is. E szerint Ferenc pápa április 28-án, pénteken reggel 8 óra tíz perckor indul Róma Fiumicino repülőteréről Budapestre, ahová tíz órakor érkezik meg. Budapesti fogadásának a szertartása 11 órakor lesz a Sándor-palota előtti téren. A Szentatya 11 órakor udvariassági látogatást tesz a budavári Sándor-palotában a Köztársasági Elnöknél, majd 11 óra 55 perckor találkozik Magyarország miniszterelnökével. 12 óra húszkor a Karmelita kolostor épületében az állami hatóságok, a civil társadalom képviselőivel, valamint a diplomáciai testület tagjaival találkozik és beszédet mond. Délután öt órakor a Szent István-bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal és a lelkipásztori munkatársakkal találkozik, és hozzájuk szintén beszédet intéz.

Április 29-én, szombaton reggel Ferenc pápa magánlátogatást tesz a Batthyány-Strattman László Otthon gyermekeinél, majd tíz óra 15 perckor találkozik a szegényekkel és a menekültekkel az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánián, ahol beszédet intéz hozzájuk. Délután a fiatalokkal találkozik a Papp László Sportarénában és beszédet mond nekik. Szombati utolsó hivatalos programjaként a nunciatúrán találkozik a magyar jezsuita provincia tagjaival.

Vasárnap, április 30-án délelőtt fél tízkor Ferenc pápa elnökletével szentmise lesz a Kossuth téren, amelyen a Szentatya homíliát mond, majd a szentmise végén a Regina Coeli imádságot tartja. Vasárnap délután négy órakor találkozik az egyetem és a kultúra világának a képviselőivel a Pázmány Péter Tudományegyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán. 17 óra 30-kor kezdődik a Liszt Ferenc repülőtéren a hivatalos búcsúztatása, majd 18 órakor indul vissza Ferenc pápa repülőgépe, amely terv szerint 19 óra 55 perckor érkezik Róma Fiumicino repülőterére.

Ferenc pápa április végi magyarországi apostoli útja bejelentésének a hírére Erdő Péter bíboros telefoninterjút adott a Vatikáni Rádió olasz, német és francia szerkesztőségének, amelyet követően a „pápalátogatás leendő házigazdája” magyar nyelven is nyilatkozott. A Vatikáni Rádió 40 nyelvű összes adása átvette a bíboros úr nyilatkozatait: „Magyarország és főként a magyar katolikusok óriási örömmel és nagy szeretettel várják a Szentatyát.”

A bejelentés hírét „óriási örömmel fogadtuk, magam is és az egész egyházmegye közössége, de azt hiszem, hogy az egész magyar egyház is. A látogatás most nem csupán egy nemzetközi eseménynek szól, hanem az egész magyar népnek és az egész magyar egyháznak. Ezért örülünk annyira, hogy most több napot is ránk szán a Szentatya, és különböző közösségeinket különböző helyzetekben is meglátogatja” – nyilatkozta Erdő Péter bíboros.

Hozzátette: „…háborús időket élünk, és amikor ő most eljön hozzánk, ez is jele a békéért való imádságnak. Ő rendszeresen imádkozik a békéért, mi is ezt tesszük, és különösen is fölajánlottuk Oroszországot és Ukrajnát a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szívének, amikor Ferenc pápa fölkért bennünket erre. De mi nem akárhogyan és nem akárhol tettük meg ezt a felajánlást, hanem a Szent István-bazilikában a Szent Jobb előtt. Szent Istvánra emlékeztünk, aki a hagyomány szerint az első volt a történelemben, aki egy egész népet Szűz Máriának ajánlott, hiszen a korona az országot jelenti. És most íme, újra aktuális, hogy különleges imádság formájában egész nemzeteket ajánljunk a Szűzanyának. Tehát úgy éreztük, hogy a mi küldetésünkhöz, a mi katolikus identitásunkhoz nagyon is hozzátartozik az imádság ezekért a szomszédos népekért és a békéért.”

Az előkészületekről szólva Erdő Péter kifejtette: lelkileg régóta készülnek erre az eseményre és már gondolkoztak azon, hogy melyek lehetnének az alkalmas színhelyek, illetve csoportok, ahol és amelyekhez különösen is szólna a Szentatya, és úgy gondolták – a közelgő Ifjúsági Világtalálkozó kapcsán is –, hogy Magyarországon is elsősorban az ifjúság az a korosztály, amelyik nagyon várja a Szentatya személyes jelenlétét. „Harmincéves a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, de azóta alakult még másik két katolikus egyetem is az országban. Létezik nagyon sok katolikus iskola és óvoda, tehát azt gondoljuk, hogy az oktatásban, az ifjúság nevelésében olyan küldetésnek vagyunk a hordozói, amely rendkívül emberpróbáló és ami sok szempontból nyitott kérdéseket jelent, ebben erősítést, útmutatást kérünk és várunk Szent Péter utódától” – magyarázta Erdő Péter bíboros a Vatikáni Rádiónak.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra visszautalva elmondta: meggyőződése, hogy Ferenc pápa amikor Budapesten járt, megérezte azt, hogy a magyar katolikus közösség szereti őt. „Mondtam is neki visszafelé a repülőtérre mentében: Látja Szentatya, hogy szeretik itt Magát! És tényleg, visszaemlékezett, ő utalt vissza, hogy igen, Csíksomlyón a magyar misén ő olyan nagy szeretettel találkozott. Azt kívánom, hogy ezt a szeretetet megérezhesse most újra és mi is érezzük meg az ő személyében Szent Péter utódának és a világegyháznak a figyelmét és a szeretetét irántunk” – zárta a pápalátogatás bejelentése után adott interjúját Erdő Péter.

Krisztus a jövőnk

A pápalátogatás hivatalos logójának központi eleme a budapesti Lánchídra utal, amely Magyarország legrégibb állandó dunai hídja. Az ország és a főváros fontos jelképe, amelyet eredetileg azért építettek, hogy összekössék Budát és Pestet. A híd arra a Szentatya által többször hangsúlyozott gondolatra utal, amely szerint a keresztények sajátos feladata hidakká válni a világban. A hidat bal oldalról a vatikáni színek, a sárga és a fehér, jobbról a magyar nemzeti trikolór színei keretezik. A logót határoló kör az Eucharisztiát, vagyis a köztünk élő Krisztust, továbbá a földkerekséget, a Krisztus által megváltott világot szimbolizálja. A kör bal oldalán feltűnő kereszt Ferenc pápa 2021. szeptember 12-i budapesti beszédére emlékeztet, amelyben azt kívánta, hogy legyen a kereszt híd a múlt és a jövő között. A kör jobb oldalán a látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk, valamint a felirat olvasható: Ferenc pápa Magyarországon 2023. április 28–30.

Michael Wallace Banach apostoli nuncius a jelmondatot és a logót ismertető budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország az első, ahová Ferenc pápa kétszer is ellátogat. Apostoli útja nemcsak továbberősíti a Szentszék és Magyarország kapcsolatát, hanem tanúságtétel is arról, hogy a kereszténységet tovább lehet adni a következő nemzedékeknek. Ferenc pápa áprilisi magyarországi látogatása a 41. nemzetközi útja lesz.

Több százezer embert várnak

Több százezer embert várnak Ferenc pápa április 30-i, Kossuth téri szentmiséjére – nyilatkozta Erdő Péter bíboros, prímás az MTI-nek. Ismertette: húszezer ülőhelyet tudnak biztosítani, de a téren állva és a környező utcákban összesen több százezer ember is részt vehet a pápai szentmisén. Várják a híveket, zarándokokat határon innen és túlról, mondta a bíboros, és reményét fejezte ki, hogy a „szélesebb rétegekhez is eljut” a pápai szentmise örömhíre.

Erdő Péter szólt arról is: a pápalátogatás második napján, szombaton este a Papp László Sportarénában Ferenc pápa körülbelül 15 ezer fiatallal találkozik majd. Egyházmegyénként érkeznek majd a katolikus iskolák és egyéb közösségek delegációi.

Erdő Péter elmondta, a Szent István-bazilikában és a Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban tartandó találkozókon a templomok befogadóképessége miatt korlátozott lesz a résztvevők száma, de a templomok előtti téren kivetítőn követni lehet majd az eseményeket. Amikor pedig Ferenc pápa kilép a templomból, ha nem is lehet majd személyesen beszélgetni vele, valamilyen formában lesz lehetőségük a híveknek személyesen üdvözölni őt.

A bíboros a fiataloktól és minden hívőtől azt kérte, készülve a találkozóra, minden szentmise végén közösen kérjék Isten kegyelmét, hogy a Szentatya látogatása valóban lelki megújulás forrása legyen.

A bíboros kiemelte: a fiatalokat különösen hívják a szombat esti találkozóra a Szentatyával a Papp László Sportarénába és a vasárnap délelőtti Kossuth téri szentmisére. Az ő felkészülésük fontos eleme, hogy az idei nagyböjtöt és húsvét ünnepét „komoly figyelemmel és lelkiséggel éljék át”, hogy ezzel az élménnyel megerősödve találkozhassanak Ferenc pápával – tette hozzá Erdő Péter.

(Vatikáni Rádió, Esztergom–Budapesti Főegyházmegye)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük