Menü Bezárás

Mentőcsapattal segíti a törökországi földrengés áldozatait a Katolikus Karitász

Sajtóközlemény

Törökország 2022. február 6-án négyes vészhelyzeti fokozatot jelentett be, vagyis nemzetközi humanitárius segítséget kért a földrengés utáni mentéshez. A Katolikus Karitász kötelességének érzi az azonnali segítségnyújtást.

A Katolikus Karitász a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesület és a Budapesti Tűzoltó Szövetség önkéntes tűzoltói közreműködésével mentőcsapatot indít a földrengés sújtotta török régiókba.

„Minden óra és perc számít ilyen vészhelyzetben, de csapatunk kevesebb mint 20 óra alatt összeállt a mentés teljesítéséhez szükséges eszközökkel, szakértelemmel és felkészített önkéntesekkel” – mondta Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója.

A mentésben részt vevő török partnercsapatok örömmel fogadták a hírt, hogy a Caritas Hungarica segítségével is számolhatnak. A magyar önkéntes csapat Gyurkó Gábor csapatvezető irányítása alatt ma (2022. február 7-én) a kora reggeli órákban útnak indult 19 fővel, 5 gépjárművel és 2 utánfutóval és egy heti önellátás képességével a kárterületre, ahol csatlakozik a török partnerszervezetekhez. A csapat városi kutató-mentő, műszaki-mentő, kötéltechnikai mentő, egészségügyi, kutyás kutatási, vezetés-irányítási képességeket visz magával. 

A hosszabb távú segítségnyújtás érdekében a szervezet felvette a kapcsolatot a Karitász nemzetközi hálózatával és helyi szervezeteivel is.

Aki csatlakozni szeretne a földrengés áldozatait mentő és segítő összefogáshoz, az 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal segíthet vagy online adományozással juttathatja el támogatását a karitasz.hu oldalon.