Menü Bezárás

Musicum Laude: elismert tanárokkal indít ingyenes bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Musicum Laude címmel fiatal, pályakezdő operaénekeseknek indít bel canto mesterkurzust együttműködő partnereivel közösen a Coopera. A 2021 augusztusában rendezendő kurzuson olyan világszinten elismert, az operavilágban ma is gyakorló művészekként dolgozó mestertanárok oktatnak majd, mint a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea, a Széchenyi- és Erkel-díjas dr. Batta András, Berkes János, a Liszt-díjas Molnár Levente és Prof. Dr. Ionel Pantea.

2021-ben indítja útjára Musicum Laude zeneművészeti tehetséggondozó programját a Coopera és együttműködő partnerei: a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Központ Kft., a Művészeti Alap Értetek Egyesület és a Partiumi Keresztény Egyetem. A program – a zenei tehetségkövetés és -gondozás intézményesített, új formája – Molnár Levente Liszt-díjas világhírű bariton, a projekt művészeti vezetőjének ötlete nyomán született. Az operaénekes vezetésével működő ARTSTART4U Egyesületek több mint öt éve rendeznek hasonló klasszikus zenei mesterkurzusokat az anyaországban és Erdélyben egyaránt. E munka során nyert tapasztalat erősítette meg a tehetséggondozó iskolaműhely szükségességében, amely a hagyományos zeneoktatási rendszer mellett, hézagpótló jelleggel, testreszabottan biztosítaná a fiatal tehetségek, különös tekintettel a pályakezdő operaénekesek emberi és művészi fejlődését.


Molnár Levente és Rost Andrea

A program hétnapos, ingyenes bel canto mesterkurzussal indul 2021. augusztus 25. és szeptember 1-je között. Helyszíne a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem – a résztvevők az intézmény frissen, 2020-ban indult magánénekképzését is kiszolgáló termeiben tanulhatnak majd. A kurzuson részt vevők egyéni és csoportos órákon vesznek részt, emellett lehetőségük lesz korrepetitorral gyakorlásra, librettóértelmezésre is. A klasszikus énekképzést operatörténeti órák is kiegészítik. Jelentkezni a program weboldalán lehetséges 2021. május 31-ig.

Ezt követi majd szeptember 4-én, a mesterkurzus folytatásaként, a Musicus Laude énekversennyel egybekötött gálakoncert, amelyen a legtehetségesebb hangok mérettethetik meg magukat. A résztvevők a mesterkurzusra való jelentkezéssel automatikusan az énekversenyre is benyújtják részvételi szándékukat. Azt, hogy végül kik kapnak lehetőséget közönség előtt, nagyzenekari kísérettel megmutatni magukat, a mestertanárok döntik el a kurzus során. A versenyzőket a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara kíséri. Az együttest a Semperoper Dresden fiatal karmestere, Budányi György vezényli majd. Az est színpadi rendezője, műsorvezetője Novák Péter lesz. Az énekverseny díjai között a Coopera jövőbeni előadásaiban való szerep-, fellépési- és további, a fiatal operaénekesek pályáját segítő lehetőségeket találhatunk.


Kolonits Klára és Ionel Pantea

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejövő mesterkurzus oktatói – akik az énekverseny zsűrijét is alkotják – a Kárpát-medencei operaélet nemzetközi szinten is elismert tagjai: a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea, Prof. Dr. Ionel Pantea, Berkes János és a Liszt-díjas Molnár Levente. A főszak oktatóihoz csatlakozik a Széchenyi- és Erkel-díjas dr. Batta András is.


Batta András és Berkes János

„Sokéves vágyam egy átfogó program elindítása és most megtettük az első lépéseket. Nagyon hálás vagyok a támogatóinknak, partnereinknek. Köszönöm a Cooperának, Vadász Dánielnek, hogy szárnyaik alá vették a projektet. A zenei képzés egyedi igényt hordoz magában, nem szabható az egyénekre egyetemes korlát vagy struktúra. Minden egyes tanuló, az összes felfedezett tehetség meg kell hogy találja a saját útját, a csak rá jellemző nyelvét, amellyel kifejezheti, megfogalmazhatja egyéni művészi hitvallását, koncepcióját. Ebben próbálunk mi segíteni a hozzánk jelentkezőknek” – mondta Molnár Levente.

Weboldal: www.musicumlaude.hu
Facebook: www.facebook.com/musicumlaude

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.