Neve az egész magyar nemzet számára hívószó – Tamási Áron-emlékév kezdődik

A Márton Áron- (2016), a Szent László- (2017), a Mátyás király- (2018) és a II. Rákóczi Ferenc-emlékév (2019) után 2022-re Tamási Áron-emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, az író születésének 125. évfordulója alkalmából. Az ezt bejelentő sajtótájékoztatón elhangzott: az emlékévet lebonyolító Magyarság Háza és a Tamási Áron-emlékbizottság a Kárpát-medencében, az anyaországban és a diaszpórában élő honfitársainkat egyaránt szeretné megszólítani programjaival. Tamási Áron Farkaslakán született és nevelkedett, rövid ideig az Amerikai Egyesült Államokban is élt, de onnan hamar visszatért Erdélybe. Végakarata szerint a szülőföldben nyugszik.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: Tamási Áron neve az egész magyar nemzet számára hívószó, nemcsak Erdélyben, Magyarországon és a Kárpát-medencében, hanem szerte a nagyvilágban, ahol magyarok élnek. A Tamási-életmű a magyar kultúra elidegeníthetetlen része, szervesen hozzátartozik a magyar identitáshoz, éppen ezért az emlékév rendezvényeit szeretnék elvinni világszerte minél több magyar közösséghez – tette hozzá. „Számunkra Tamási Áron nemcsak a székely-magyar írót jelenti, hanem azt az embert is, aki egész életében hitet tett magyarsága, nyelve, kultúrája mellett. Munkássága is ezt bizonyítja” – fogalmazott az államtitkár. Kiemelte: az emlékév fontos célja, hogy az írót minél közelebb vigye a gyermekekhez, a fiatalokhoz, ezért a programok jó részének célközönsége ez a korosztály lesz.

Csibi Krisztina, Magyarság Háza igazgatója hangsúlyozta: 2018-ban, a Mátyás király-emlékévben közel 300 rendezvényt valósítottak meg, és feltett szándékuk, hogy ez idén is így legyen, sőt a külhoni magyar produkciók – kiállítások, irodalmi estek és más programok – vándoroltatását még inkább a diaszpóra területeire szándékoznak összpontosítani. „A Magyarság Háza életében mindig kiemelkedő jelentőségű június 4-e, a nemzeti összetartozás napja, amely idén egybeesik a pünkösdi búcsúval. Erre az alkalomra a csíksomlyói kegyhely környezetébe több programot is tervezünk” – tájékoztatott Csibi Krisztina.

A. Szabó Magda, a budapesti Tamási Áron Közalapítvány elnöke, a Tamási Áron 125 Emlékév projektvezetője rámutatott: az író a ma embere számára is lényegi dolgokat fogalmaz meg életről, hitről, szabadságról, lélekről. Az emlékév jelmondatát – „Nincs módunkban kitérni a hűség elől” – a Magyar Fohász című írásából kölcsönözték. Ez a hűség Tamási egész életművére érvényes – húzta alá A. Szabó Magda. Összefoglalta: az emlékév január 22-én, a magyar kultúra napján a marosvásárhelyi kultúrpalotában nyílik meg a helyi Spectrum Színház Tündöklő Jeromos című előadásával, ugyanekkor Budapesten a Nemzeti Színház nagyszínpadán középiskolás diákszínjátszók játszanak részleteket Tamási műveiből. Az emlékév során sok más mellett lesz novellapályázat, illusztrációs verseny, prózamondó vetélkedő, Tamási ihletésű bábelőadás, táncjáték, mese, megjelenik folyóirat-emlékszám, tanulmánykötetek és az MMA kiadó az Ábel-trilógiát is kiadja ünnepi kiadásban. Szeptember huszadika, a 125. születési évforduló napja az év kiemelkedő eseménye lesz Farkaslakán a szülőházánál. „Egyszerre lesz jelen az emlékévben a prózaíró, a drámaíró és a tündökletes egyéniség” – vázolta A. Szabó Magda.

Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője is tagja az emlékbizottságnak, ő az erdélyi programokat koordinálja. Az emlékév fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. Az eseményekről részletesen tájékoztat a www.tamasiaronemlekev.hu honlap és az emlékév Facebook-, illetve Instagram-felülete.

Varga Gabriella
Fényképek forrása: Facebook (Tamási Áron 125 Emlékév és Potápi Árpád János)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük