Menü Bezárás

Novemberben indul a konténer Bejrútba, még várják az adományokat – Keresztény szervezetek összefogása a libanoni rászorulókért

Sajtóközlemény

A Máltai Lovagrend, a Johannita Rend, a Hungary Helps Program és az ÉrMe Hálózat összefogásával induló projekt a bajba került libanoniaknak is segítséget nyújt, de akár a helyi keresztény társadalom erősödését is szolgálhatja. Tartós élelmiszert, gyógyászati segédeszközöket, higiéniai termékeket juttatnak el egy tengeri konténerben Bejrútba, az elosztásban pedig a helyi máltaiak és keresztény vállalkozók működnek közre.

A Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetsége, valamint a keresztény vállalkozókat, cégvezetőket összefogó ÉrMe Hálózat kezdeményezésével indul az a segélyakció, amelynek célja, hogy enyhítsen a súlyos helyzetbe került libanoni lakosság helyzetén. Mint ismeretes, a korábban a térség egyik legfejlettebb országaként számon tartott Libanon már az 1970-es évektől polgárháborúba süllyedt, majd az 1990-es évek viszonylagos nyugalma után újabb és újabb fegyveres konfliktusok sújtják. Az ország 4 millió állampolgára mellé 2 millió menekültet is kénytelen volt befogadni az Iszlám Állam térnyerése idején. A politikai és gazdasági válság 2020 tavaszán hivatalosan is államcsődbe torkollt, majd az augusztusban a fővárosban – Bejrút kikötőjében – bekövetkezett tragikus robbanás újabb hatalmas károkat okozott. Ebben a helyzetben várja a telet most az ország – mintegy negyven százalékban egyébként különböző keresztény felekezetekhez tartozó – lakossága.

Ugron Imre G.C.H.D.O., a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete

„Amikor megkérdeztük a Libanonban is aktív máltai szeretetszolgálatot, hogy mire lenne szükségük, azt a választ kaptuk: üvegre! A robbanás miatt ugyanis vagy százezer ablak tört be Bejrútban, ami az épen maradt házak fűtését is lehetetlenné teszi” – érzékelteti a helyzetet Ugron Imre, a lovagrend budapesti nagykövete. Üveget ugyan nem tudnak odajuttatni, mivel ennek a biztonságos szállítása rendkívül bonyolult lenne, számos más terméket viszont igen, ami az ott élők életét és egészségét védheti az elkövetkező hónapokban. „Hangsúlyozom, hogy ez most kifejezetten a nagykövetségünk saját projektje. Erre már korábban is volt példa, amikor Dél-Afrikában AIDS-kórházat támogattunk egy nemzetközi összefogáshoz csatlakozva” – fűzi hozzá a nagykövet. A Máltai Szeretetszolgálat és a Szuverén Máltai Lovagrend számos más projekten dolgozik, amelyek keretében támogatják a rászorultakat.

A keresztény magyar vállalkozók, illetve az ÉrMe Hálózat azért került be a projektbe, mert kapcsolati hálója révén hatékonyan közre tud működni az adományok gyűjtésében. Ezen kívül a szervezetet több évre visszanyúló informális és személyi kapcsolatok fűzik a máltaiakhoz; Schumicky András, az ÉrMe Hálózat alelnöke maga is a lovagrend tagja. „Az ÉrMe Hálózat immár két évtizede minden adventben jótékonysági árverést tart, amelyhez az ÉrMe-tagokon kívül nem egyszer külső támogatók is csatlakoznak. Ebben az évben a járványhelyzet miatt sajnos nem tudjuk megtartani a szokásos összejövetelünket, viszont az adománygyűjtést más módon most is megszervezzük, ezúttal a libanoniak javára” – mondja az alelnök. Egyébként az ÉrMe a 2019. évi árverés alkalmával már aktívan együttműködött a máltaiakkal, akkor a sérült kárpátaljai gyermekek fejlesztését szolgáló projektet támogatták – Schumicky András ugyanis a beregszászi máltai szeretetszolgálat egyik alapítója is. Az alelnök a mostani segélyakcióról még elmondja: „Az ÉrMe nemzetközi kötődéseit kihasználva felvettük a kapcsolatot a libanoni keresztény üzletemberek közösségével is. Abban bízunk, hogy ők a helyi máltaiakkal együtt tudnak majd működni annak érdekében, hogy a támogatás oda jusson el, ahol tényleg nagy szükség van rá. Mindezzel talán a libanoni keresztény közösségek és hálózatok megerősödéséhez is hozzá tudunk járulni valamit.”

Ami pedig a támogatás konkrét formáját illeti: az a kitűzött cél, hogy legalább egy tengeri szállításra alkalmas úgynevezett 40 lábas (28 négyzetméter alapterületű) konténert meg tudjanak tölteni a szükséges cikkekkel. Ezek elsősorban tartós élelmiszerek, gyógyászati segédeszközük és higiéniai termékek lehetnek – mindezekre várják is a felajánlásokat. „Biztosan nem tudunk kivinni húskonzerveket, amelyeknek a fogyasztása adott esetben vallási előírásokba ütközhet; ruhaneműt, aminek a fertőtlenítését nem tudjuk megoldani, így nem engedik be az országba; valamint gyógyszereket, mert azok helyi felhasználása nem biztos, hogy engedélyezett” – hívja fel a figyelmet Ugron Imre. Schumicky András pedig a gyűjtés eddig eredményeit foglalja össze: „Van már 15-20 emelhető kórházi ágyunk, 30-35 kerekesszékünk, 20 gurítható járókeretünk, 1 tonna tejporunk, 1 raklapnyi fertőtlenítőszerünk. Sőt körülbelül 30 darab, bontásból származó, jó állapotú ablakot is kapunk egy építőipari cégtől. Így ha üveggel nem is, ezzel tudunk segíteni a sérült lakások helyreállításában.” Mindketten hangsúlyozzák: tartós élelmiszerekre – száraztésztára, cukorra, olajra és hasonlókra – még nagy szükség lenne; a magyar tulajdonú élelmiszeripari cégek adományaira is számítanak.

A szállítmányozás megszervezésében a Johannita Rend Magyar Tagozata is közreműködik, a rend kommendátorának, Tomcsányi Istvánnak szakmai hátterét kihasználva. A johannitákon kívül a Miniszterelnökség – az Azbej Tristan által vezetett Hungary Helps Program államtitkársága – is támogatja a projektet: a szállítás költségeit fedezik.

A helyi, libanoni máltaiaknak kulcsszerepük lesz az adományok célba juttatásában – mondja Ugron Imre, és hozzáteszi: „Bejrútban erősek a máltaiak, az augusztusi robbanás áldozatainak ellátásában is szerepet vállaltak, továbbá üzemeltetnek hat darab mobil orvosi rendelőt, amelyekkel a falvakba is el tudnak jutni és ott ellátást tudnak nyújtani. Tőlük is tudjuk, mennyire nehéz a helyzet az országban. A sokféle muszlim és keresztény felekezet békés együttélésének is régi hagyománya van, de a sokféleség a szélsőségek megerősödésének is kedvez, ami fokozza a feszültséget és a zűrzavart. Ezt mi sajnos nem tudjuk megoldani; most az a dolgunk, hogy a leginkább rászorulókon segítsünk.”

A szállítmányt szeretnék még novemberben útnak indítani, hogy az – várhatóan 3-5 hetes utazás után – még az év vége előtt Bejrútba érkezhessen.