Ózonos fertőtlenítéssel segíti a védekezést a Katolikus Karitász Kárpátalján

Sajtóközlemény

Ózonos fertőtlenítéssel segíti a védekezést a Katolikus Karitász Kárpátalján és maszkot, gumikesztyűt, kézfertőtlenítőt juttat el helyi karitász csoportjai számára. A részletekről Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztésért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Marosi Antal önkéntes, a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke adott bővebb felvilágosítást a december 8-i sajtótájékoztatón a Katolikus Karitász országos központjában.

Écsy Gábor atya elmondta, hogy a Katolikus Karitász Orvosmissziójának meghosszabbított kezeként működött az ózonos fertőtlenítő program. Idén a vírushelyzet miatt a tervezett 18-20 szűrés helyett csak 4-5 helyszínen tudtak dolgozni a misszió orvosai Kárpátalján és Délvidéken. A mostani helyzet még nehezebb Ukrajnában, mivel nincsenek megfelelő eszközök, ezt próbálta a Karitász ezzel a segítségnyújtással pótolni. Hozzátette, hogy tavasz óta a szervezet több tízezer gumikesztyűt, vitaminokat, fertőtlenítőszereket juttatott Kárpátaljára az ottani magyar intézményeknek, óvodáknak, iskoláknak, kulturális intézményeknek. Az elmúlt héten öt település – Huszt, Nagyszőlős, Bustyaháza, Visk és Beregszász – tizenegy koronavírussal fertőzött épületében végeztek ózonos mentesítést, több száz gyermeknek teremtve ezzel vírusmentes környezetet.

Grezsa István miniszteri biztos kiemelte, hogy évek óta dolgozik együtt Kárpátalján a Karitásszal. Ez a különleges terület, a Felső-Tiszavidéki szórvány a magyar nemzetnek olyan része, ahol rendkívül erőteljes a nyelvi asszimiláció. Az elmúlt tíz évben azonban úgy tűnik, hogy az identitás csökkenését sikerült megállítani, a nemzetpolitikai törekvéseknek köszönhetően. Az államközi kapcsolatoktól függetlenül Magyarország jó szomszédként támogatni kívánja az ukrajnai magyarokat és a nem magyarokat is, tette hozzá. Lélegeztetőgéppel, segélyadományokkal már eddig is segítséget tudtak adni, hangsúlyozta, most azonban egy világszínvonalú fertőtlenítési módszerrel tudták a Covid-fertőzött intézményeket fertőtleníteni. Kiemelte, hogy valamennyi, magyarok lakta település kapott segítséget Kárpátalján az elmúlt években. A Karitász Orvosmissziójának különleges munkája segít abban, hogy újra egy nemzetközösségbe szervezzük a Kárpát-medencében élő magyarokat – zárta mondandóját a miniszteri biztos.

Marosi Antal, aki önkéntesként volt tagja a missziónak, kifejtette, hogy ez az időszak nagyon tanulságos volt. Az Ózon-Kontakt Kft. segítségével sikerült megszervezni a segélyakciót, akik tízmillió forint értékű készülékparkot adtak át a munkához használatra. Sokan érdeklődtek ukrán és magyar oldalról is a gépek iránt és minden településen segíteni próbálták a munkát. A gépek a levegő oxigéntartalmát átalakítva valamennyi vírust elpusztítják, ezután pedig az oxigénszintet visszaállítják, mutatta be a metódust a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke.