Rekordmennyiségű adomány tanévkezdésre – Kárpátalján és Felvidéken is több száz kisdiákot támogatott a Katolikus Karitász

Idén tizedik alkalommal indította el Legyen öröm az iskolakezdés elnevezésű segélyakcióját a Katolikus Karitász. A jubileumi programon közel tízezer gyermeket támogatott a szervezet. A felajánlásokat jószándékú adományozók több formában tehették meg, bizonyítva az összefogás erejét. A trianoni döntés 100. évfordulóján a Karitász több száz első osztályt kezdő diákok támogatott Kárpátalján és a Délvidéken. A helyi Karitász-szervezetek önkéntesei országszerte több mint 800 településen látogattak meg nélkülöző családokat és tanszerek mellett élelmiszercsomaggal is segítették őket, enyhítve ezzel az iskolakezdés terheit.

A tanév kezdete minden évben nagy anyagi megterhelést jelent a kisgyermekes családoknak, ezt a vírushelyzet idén még jobban megnehezítette. Az iskolatáska, tanszerek, tornafelszerelés és egyéb szükséges eszközök, valamint a megfelelő ruházat beszerzése sok családnak komoly nehézséget jelent. A Katolikus Karitász országos akciót indított a gyermekekért, hogy személyre szabott segítséget nyújtson.

A Karitász országos központja saját forrásból 20 millió forint értékben, a Karitász egyházmegyei központjai több mint 10 millió forint értékben nyújtottak iskolakezdési támogatást utalvány formájában. 2020-ban a szervezet célkitűzése az volt, hogy 10 000 diákot támogasson iskolakezdési programja keretében. Az augusztusban indult segélyakció során Budapesten, vidéken, Kárpátalján és Délvidéken is több száz kisdiák kapott támogatást. A támogatottak száma összesen 9078 fő; a jószándékú adományozók segítségével iskolatáskát, tolltartót, füzeteket, illetve ruhát, komplett számítógépet is tartalmazott a részükre eljutatott adomány.

A segélyszervezet határon túli magyar településeken is támogatást nyújtott a diákoknak. Kárpátalján és Délvidéken több mint 2 millió forint értékű iskolatáska- és tanszeradománnyal segített a Karitász több mint 300, nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket Ungvártól Kőrösmezőig, Szabadkától Muzslyáig. A trianoni döntés 100. évfordulóján kiemelt cél volt, hogy a szórványban élő önkéntesek segítségével a szervezet külön is támogatni tudja azokat, akik magyar nyelvű osztályban vagy iskolában kezdték most a tanévet. A Karitász szeretné, hogyha a szülőföldjükön maradó, magyar nyelvet és kultúrát őrző családok gyermekeinek is könnyebb lenne az iskolakezdés.

Az akció gyűjtési időszaka szeptember 15-én lezárult, de a családok támogatása továbbfolytatódik, hisz’ a tanév első hónapjaiban még sokaknak nincs meg minden felszerelése. A Katolikus Karitász hálás szívvel köszöni mindazok támogatását, akikkel megvalósulhatott idén is Magyarország legnagyobb iskolakezdési segélyakciója, amelynek keretén belül rekordmennyiségű adományt juttatott el a családoknak.