Menü Bezárás

Virtuális imatér Erdélyből

„A kibontakozó világjárvány következményei, a szigorodó hatósági előírások templomainkból a szabadba, majd a virtuális térbe kényszerítették közösségeinket. A templom.ro oldal azért jött létre, hogy egy helyen összefoglalva közvetítse a koronavírus világjárvány miatt Romániában 2020. március 16-ától bevezetett szükségállapotban érvényes korlátozások idején a szentmiséket, közösségi imákat” – vallja beköszönő videójában Szőcs Csaba plébános, a Verbum kiadó igazgatója a médiaműhely által elindított oldalról. Megállapítja továbbá: „Ezekben a napokban átéljük, hogy ami eddig természetes volt, egy ideig nem lesz elérhető számunkra: a templom, a közösségi szentmise helyett rá kell találnunk otthonainkban a belső szobára, ahol lelkünk mélyén ápolhatjuk e nehéz időszakban is kapcsolatunkat, éltető kapcsolatunkat a Jóistennel.”

A templom.ro egyik célja, hogy a virtuális lélekápolás mellett azoknak is elérhetővé tegye a Facebook-os közvetítéseket, akik nincsenek jelen a közösségi médiában és nem is szeretnének ez irányba lépni. Az oldalt a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület munkatársai és önkéntesei szerkesztik.

A folyamatosan épülő virtuális templomban jelenleg naponta két szentmisét közvetítenek a négy magyar többségű erdélyi egyházmegye különböző helyszíneiről, naponta déli imát, emellett napi elmélkedési anyagot és segítséget kínálnak. A Hirdetőtábla menüpont alatt a heti szentmisék és közös imádságok időpontjáról tájékozódhatunk, amelyeket az élőközvetítések idején a Szentélyben követhetünk. A Szószék menüben a napi evangéliumhoz kapcsolódó elmélkedéseket olvashatunk. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepétől Bereczki Silvia sa rendszeresen jelentkezik Napi fogódzó címmel a Kápolnában, ahol a rózsafüzérima is megtalálható. Egy templomban lennie kell gyóntatószéknek vagy -szobának, amely lelki beszélgetések helyszíne is. A Beszélgetősarokban olyan tippek, elérhetőségek találhatóak, ahol meghallgatásra, bátorításra számíthatunk különböző szakemberek, szerzetesközösségek részéről.

Az Újságos asztal menü kínálatát is érdemes böngészni. Ingyenesen letölthető a Vasárnap katolikus hetilap, valamint az Adoremus és az Új Ember, a Magyar Kurír kiadványai, ugyanakkor az újságos asztalról elérhető a Verbum Kiadó online vásárlótere.

A Hittanteremben az előző években megjelent hittankönyvek leckéiből tettek közzé néhányat. A tankönyvek leckéi az egyházi év ünnepköreihez igazítottak. A kiválasztott leckék tematikája mindenképpen illeszkedik a jelenlegi egyházi év aktuális időszakához. A digitális tankönyvekben az egyes leckék szövegei, rovatcímei, képei mellett található filmszalag-, hangszóró-, nagyító- és egérikonok aktiválhatók. Ezekre klikkelve kisfilmet láthatunk, éneket, imát, verset hallhatunk, szép képet szemlélhetünk vagy a leckéhez kapcsolódó feladatot tudunk megoldani.

A templom.ro-n adományozni is lehet e munka fenntartására, a menüpont címe félreérthetetlen: Persely.

Maradjunk otthon, vigyázzunk magunkra és egymásra, vigyázzunk a lelkünkre és járjunk a virtuális templomba mindaddig, amíg ismét benépesíthetjük igazi templomainkat! – üzenik a templom.ro szerkesztői.

Bővebben a kezdeményezés megszületéséről:
– Megnyílt a virtuális tempom!
– Érje el a te szívedet is!

Összeállította: Horváth Enikő