Menü Bezárás

A plébániai közösségeké a jövő – vallja Felföldi László, a kinevezett pécsi püspök

Hosszú időn keresztül vártak Pécsen az új püspök kinevezésére. Több mint egy év elteltével került az új főpásztor az egyházmegye élére. A közbenső, átmeneti időben a korábbi püspök, az immár veszprémi érsekként tevékenykedő Udvardy György látta el a feladatokat mindkét helyen. A Ferenc pápa által november 18-án kinevezett új egyházmegyei vezető, Felföldi László Nyíregyházáról kerül Pécsre. Ott plébános, illetve a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye általános helynöke.

Az új pécsi püspököt, Felföldi Lászlót januárban iktatják be hivatalába

‒ Még ugye nem iktatták be mint püspököt, csak kinevezték?

‒ Igen – mondja Felföldi László –, a beiktatásra, a szentelésre várhatóan januárban kerül sor a pécsi székesegyházban.

‒ Addig mi a státusa, mi a feladata?

‒ Nyíregyházi plébános maradok továbbra is.

‒ Ha ideköltözik, mi lesz az első dolga?

‒ Munkatársakkal, papokkal, hitoktatókkal találkozni, az oktatási intézményeket meglátogatni, megismerni. Fontos a katolikus óvodákban, iskolákban folyó nevelés, de legalább ilyen fontosak a plébániai közösségek. Néhány család összejön, együtt gondolkodnak, imádkoznak, kirándulnak, erősítik egymást; ez a jövő.

‒ A hívő közösségek egyre kisebbek és nagy a paphiány…

‒ Sajnos ez az ország egészére jellemző. Hogy a Pécsi egyházmegyében konkrétan mi a helyzet, mennyire aggasztó a paphiány és a hívők fogyatkozása, pontosan még nem látom. De azt látom, hogy van mód a változtatásra. Az a két egyházközség, ahol én az elmúlt húsz évben dolgoztam, folyamatosan növekedett. Az emberek beköltöznek a városokba, ebből adódóan a falvakban tényleg zsugorodás tapasztalható, de Nyíregyházán gyarapodunk: augusztusban új plébánia alakult.

‒ Ehhez persze hiteles, jó papok kellenek…

‒ Lelkes, jó papok, akikben munkakedv, akarás is van, s ugyanakkor jó emberek.

‒ Talán a legnagyobb probléma napjainkban az iszlám európai térhódítása. Erről mi a véleménye?

‒ Egyértelműen kijelenthető, hogy a kereszténységre nagy szükség van. A családok igénylik az egyház jelenlétét. Nekünk, papoknak pedig hitelesen, határozottan, megfelelő lelki gazdagsággal kell válaszolni az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

Wessely

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye